Snídejte cappuccino
Zatímco my máme cappuccino spojené s odpoledním hodováním, v Itálii se pije pouze do jedenácté hodiny dopolední. Toto pravidlo platí i pro další kávové nápoje, které obsahují mléko. Pokud si u Italů nechcete zadělat na černý puntík, respektujte ho. V opačném případě si vysloužíte několik nechápavých pohledů.
Žádná káva s sebou
Italové věří, že by se káva měla vychutnávat pouze z porcelánových hrníčků. I když trend „coffee to go“ se nevyhnul ani Itálii, starousedlíci se kávě v plastovém kelímku vyhýbají jako čert kříži. Pravdou ale zůstává, že na poklidném vychutnání šálku kávy není vůbec nic špatného, naopak jde o krásný zvyk, díky kterému se během uhoněného dne alespoň na pár okamžiků zastavíme.
Crema je základem espressa
Naservírovali vám v kavárně espresso, které neobsahuje zhruba pěti milimetrovou lískooříškovou pěnu? Pak ho s klidným srdcem můžete obsluze vrátit a požádat o nové. Podle Italů je crema nedílnou součástí dobře připraveného espressa, neboť udržuje veškeré kávové aroma uvnitř tekutiny. Pokud je crema příliš světlá, tmavá nebo pěnovitá, pak káva nebyla připravena správně.