7 potravin, které v létě zařadit do jídelníčku
1. Čerstvé ovoce. Dopřejte si pestrou nabídku sezonních potravin, které obsahují látky důležité pro naše tělo. Ovoce je plné vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších složek, které prospívají našemu zdraví. Výborné jsou jahody, rybíz, třešně a višně, maliny, borůvky, ostružiny, meruňky. Z ovoce i zeleniny si můžete připravit i lahodné čerstvé šťávy.
2. Zelenina. Stejně jako u ovoce si můžete vybírat ze sezónních potravin. Ideální variantou je zelenina s vysokým obsahem vody – cukety, salátové okurky a další.
3. Vodní meloun. Vodní meloun je letní „ovoce“, které si zaslouží zvláštní pozornost. Meloun je ideálním prostředkem pro zdravý způsob uhašení žízně. Kromě vysokého obsahu vody (90–92 %) vyniká i skvělým osvěžujícím aroma, má v sobě vitamíny, antioxidanty a minerální látky, vlákninu a zdraví prospěšná jádra.
4. Chlorella. Tato jednobuněčná sladkovodní řasa s detoxikačními účinky obsahuje velké množství rostlinného proteinu, hodnotné vitamíny a minerály. Umí na sebe navázat při průchodu tenkým i tlustým střevem škodlivé látky, které se v našem těle tvoří, pročišťuje organismus a připravuje ho na zátěž, což v létě oceníme.
5. Mladý ječmen. Obzvláště příznivě působí na vyčerpaný organismus po zimě, dodá tělu potřebné živiny, sílu a energii, ale stejně tak má blahodárné účinky v létě. Mladý ječmen má extrémně výživné a detoxikační vlastnosti. Používá se ve formě rozpuštěného prášku. Po jeho rozpouštění ve vodě vznikne osvěžující zelený nápoj, který v létě plní ochranou roli proti negativním vlivům slunečního záření. Kromě toho dokáže skvěle zasytit.
6. Mátový čaj. Některé bylinkové čaje mají nejen zahřívací funkci, ale naopak umějí i ochladit. „V létě je ideální pít zelené, bílé a některé bylinkové čaje. Osobně se mi osvědčila máta, ale ochlazující schopnost mají také ibišek, růže, květy bezinek, citrónová tráva, meduňka, citrusy a další,“ radí Věra Vojtěchová.
7. Voda s limetkou a okurkou. Pokud vás na čaje neužije, vyzkoušejte obyčejnou kohoutkovou vodu, kterou si obohaťte šťávou z čerstvé limetky a nakrájejte do ní okurku. Budete překvapeni, jak osvěžující pití vznikne. „Ledy si do nápojů nedávejte. Příliš chlazené a ledové nápoje jsou zvláštním nebezpečím pro naši rovnováhu,“ varuje Věra Vojtěchová.
Zajímavost: Věděli jste, že kromě ledu či ledových nápojů, byste se měli zejména v létě vyhýbat masu, uzeninám a rybám, olejnatým, tučným, smaženým či grilovaným pokrmům, alkoholu, kávě, různým energetickým a bublinkovým nápojům? Neznamená to, že máte odmítnout pozvání na grilovačku nebo si nemůžete dát oblíbený Aperol Spritz, ale všeho s mírou. Ostatně to platí celoročně, ne pouze v letních měsících.