3 recepty na zdravé vánoční cukroví
Vánoční mlsání bez výčitek? Jde to!
„I když jsou Vánoce symbolem pro bramborový salát a cukroví, důvodem, proč lidé nabírají, nejsou pouze tato lákadla. Je to také období návštěv a posezení s přáteli. Všude před vás postaví misky a talíře s dobrotami a je velmi těžké těmto nástrahám odolat a hlavně je odmítnout. Pokud však připravíte vánoční cukroví podle našich receptů, můžete být klidní. Nejenomže jim podáte chutné a neotřelé cukroví, ale také myslíte na jejich zdraví,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka dietologických sítí Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová
Čokoládové kuličky
Ingredience:
- 50 g kešu ořechů
- 50 g mandlí
- 100 g sušených datlí
- 20 g kokosového oleje (2 PL – polévkové lžíce)
- 100 g kvalitní čokolády (na namáčení koulí)
Postup: Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky. Čokoládu rozehřejte a namáčejte v ní kuličky. Nechejte ztuhnout v lednici.
Linecké cukroví
Ingredience
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g másla
- 50 g medu
- 1 žloutek
- Strouhaná kůra z půlky citrónu
- Kvalitní džem na slepení (rybíz, višně)
Máslo, žloutek, citrónovou kůru a rozpuštný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc odpočinou v lednici.
Po vytaření z lednice necháme těsto chvíli povolit, vyválíme na cca 3 mm vysoký plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky, apod. vždy v sudém počtu.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 10 minut. Upečené a vyhladné tvary slepujeme džemem. Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.
Tip: Mouku můžeme vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu
Nepečené meruňkové kuličky s mandlemi
Ingredience:
- 600 g sušených meruněk v bio kvalitě
- 6 polévkových lžic citrónové šťávy
- Mandle na obalení: rozemleté mandle, rozemleté pistáciové oříšky, kokos
Postup: Mandle spařte a oloupejte. Meruňky polijte citrónovou šťávou a nechejte přes noc uležet, poté rozmixujte. Mandle obalte hmotou z meruněk a tvarujte stejně velké kuličky, které obalte buď rozmixovanými mandlemi, pistáciemi nebo kokosem. Kuličky dejte vychladit do lednice.