Černý, zelený nebo bílý. Ke snídani, k odpolední svačině nebo před usnutím. S cukrem, medem nebo citronem. Řeč je o čaji, oblíbeném horkém nápoji, který jsme si dokázali připravit už v dětství a pravděpodobně se náš postup přípravy nezměnil ani v dospělosti. Skoro by se chtělo zvolat, že uvařit čaj je stejně snadné jako namazat na chleba máslo. Při bližším seznámení s čajovou kulturou ale rychle zjistíte, že příprava dokonalého čaje je hotová alchymie, během které záleží na druhu zvoleného čaje, kvalitě a teplotě vody a času louhování.
Černý čaj
Nekorunovaného krále mezi čaji zbožňuje nejen britská královská rodina, ale i většina domácností v Česku. Není divu, vždyť černý čaj se skvěle hodí k celodennímu popíjení. Ať už nedáte dopustit na darjeeling, english breakfast nebo earl gray, vždy byste pytlíček čaje měli polévat vodou o teplotě 99 °C. Pozor si dejte také na dobu louhování, která se podle odborníků pohybuje mezi třemi až pěti minutami.
Snažte se vyvarovat školácké chybě, kdy pytlíček čaje necháte po celou dobu ponořený v šálku. Následně už totiž nepijete čaj, nýbrž nápoj podivné a hořké chuti, na který vaše chuťové pohárky rozhodně nejsou zvědavé. Pokud jste milovníci seriálu Koruna, pak jistě víte, že Britové pijí černý čaj s kapkou mléka. V tomto ohledu platí heslo - proti gustu žádný dišputát, a tak nic nebrání tomu, abyste silnou chuť černého čaje zjemnili zmiňovanou kapkou mléka nebo smetany.