Mléko: máme ho pít, nebo se mu vyhnout?
Moje babička říkala, že nejlepší lék na spaní je teplé mléko s medem. Měla svoji krávu a domácí med od souseda, který pěstoval včely. Pila ho nepasterované každý den k snídani a zemřela, když jí bylo hodně přes osmdesát. Nebyla ani tlustá, neměla nikdy zlomenou nohu ani neměla problémy se zažíváním. Mléko pro ni prostě bylo perfektní potravinou a nepochybovala o tom.
Dnes však slyšíme ze všech stran názory, které mléko zatracují. Mnozí odborníci tvrdí, že mléko vlastně nepotřebujeme a že by nemělo být pilířem v naší stravě. Například dr. Mark Hyman říká, že obsahuje velmi alergenní proteiny (u malých dětí je alergie na bílkovinu kravského mléka velmi častá), že kasein, který je v mléku obsažen, je geneticky pozměněný kvůli křížení krav, a tak se zvyšuje pravděpodobnost zánětu, autoimunitních onemocnění, cukrovky či rakoviny. V lepším případě konzumace mléka vede k zácpě, ekzémům, nadýmání, průjmům a akné. Jak to tedy s tím mlékem je?
Dobrá pověst mléka na ústupu?
Doktor Hyman tedy mléko zatracuje a rozhodně nedoporučuje jeho pravidelnou konzumaci. Popravdě, osobně mi mléko taky vadí, konkrétně laktóza, takže dávám přednost jiným mléčným výrobkům, jako jsou jogurty a zakysané nápoje. Na druhou stranu, i já občas ‚ujíždím‘ na sklence teplého mléka s medem, jako to kdysi praktikovala moje babička. Ne všichni odborníci jsou ale na stejné vlně jako dr. Hyman. Dva mladí britští vědci Glen Matten a Aidan Goggins mají na mléko jiný názor, a ve své knize Lži o zdraví jeho reputaci poněkud zlepšují.
Mléko = rakovina?
Jejich názory značně podkopávají teorii ‚protimléčné‘ brigády odpůrců mléka. V roce 2004 vyšla tzv. čínská studie, která de facto obžalovala všechny živočišné produkty a prohlásila je za příčinu veškerých západních nemocí, zejména rakoviny. Jistě je pravda, že naše strava postrádá více potravin rostlinného původu, jako je zelenina, ovoce, celozrnné potraviny, luštěniny, ořechy, na úkor těch živočišných. Ovšem jak je to s tou souvislostí mléka a rakoviny? Pravdou je, že v USA je 80× více rakoviny prostaty a 4× více rakovin prsu než v asijských zemích. Protimléčná liga říká, že je to proto, že v západních zemích konzumujeme mléko opravdu hodně, kdežto v tradiční asijské stravě se téměř nevyskytuje. Největší nárůst byl zaznamenán ve velkých městech – příjem mléka je ve městech až 5× vyšší! Jenže – může za to všechno ‚jen‘ mléko? Není to také naprosto jiný způsob života? Odkládání rodičovství, obezita, používání hormonálních přípravků…?
Mléko, vápník a vitamin D
V roce 2007 zveřejnil Světový fond na výzkum rakoviny přehled důkazů ohledně souvislosti mezi stravou a rakovinou. Podle této zprávy stoupl výskyt rizika rakoviny prostaty u konzumentů mléka průměrně o 6 % na každou porci mléčných výrobků (jedna porce = 250 ml mléka). Předpokládanou příčinou by mohl být vysoký podíl vápníku v mléce. Zdá se tedy, že to není mléko, ale vysoký obsah vápníku. Budete-li přijímat denně 1500 mg vápníku nebo víc, pak se začne riziko vzniku rakoviny zvyšovat. Jak říká Aidan Goggins, není důvod, proč přijímat vápníku více než 1,5 g denně – a to bez ohledu na zdroj. „Zvýšené riziko není způsobeno samotným vápníkem, ale nerovnováhou, kterou jeho vysoká dávka v těle způsobuje,“ říká Goggins. Naše tělo totiž potřebuje, aby byl přísun vápníku hlavně v rovnováze s vitaminem D – a jeho nedostatkem trpíme skutečně hodně. Vypadá to tedy, že skutečným problémem pro vznik rakoviny je nízká hladina vitaminu D, a nikoli samotná konzumace mléka či vápníku!
Mléko a hormony
Prý obsahuje mléko hormony, a proto je špatné. Konkrétně růstový hormon podobný inzulinu, jemuž se dává také za vinu zvýšené riziko vzniku rakoviny. Tento růstový hormon vyvolává u mužů 47% nárůst rakoviny prostaty a u žen o 233 % vyšší riziko rakoviny prsu. Mléko pak zvyšuje hladinu tohoto hormonu o 10 %, takže z toho pro mnohé plyne, že mléko bychom neměli pít. Jenže – jak tvrdí oba mladí vědci – studie ukazují, že riziko rakoviny prostaty pomáhá snižovat sója a konzumace této plodiny chrání proti karcinomu prsu. Ovšem sójové bílkoviny zvyšují hladinu tohoto hormonu mnohem více než mléko – a to dokonce dvojnásobně!
Rakovina prsu a mléčné výrobky
Mezi mnoha desítkami nejrůznějších diet, které se navrhují pro boj s rakovinou prsu, je dieta s úplným vypuštěním mléčných výrobků. Jak však Aidan Goggins a Glenn Matten vysvětlují ve své knize Lži o zdraví, výzkum stravovacích návyků EPIC, který se prováděl na více než čtvrt milionu žen, přinesl zjištění, že mezi konzumací mléčných výrobků a výskytem rakoviny prsu neexistuje žádná spojitost! Další studie z roku 2011 naopak ukázala, že lidé konzumující hojně mléčné výrobky, mají v porovnání s lidmi, kteří mléčné výrobky téměř nejedí, snížené riziko rakoviny prsu o 15 %! Vápník samotný má pak podle studie na buňky prsních tkání spíše pozitivní a ochranný vliv (při testech na krysách se ukázalo, že vápník tlumí rozvoj prsních nádorů).
Závěr? Udělejte si ho sama!
Mají tedy mléčné výrobky a mléko tak špatnou pověst opravdu zaslouženě? Podle odborníků není žádný důvod k panice, natož pak k tomu, abyste vyloučila mléčné výrobky ze svého jídelníčku. Ve finále pak platí o mléku i mléčných výrobcích asi to, co o všem: vyhnout se extrémům.