Chcete zhubnout? Začněte snídat! 1. díl
Už dost výmluv, že nemáte čas, že nestíháte a že vám vlastně po ránu vůbec nechutná. Vynechat snídani je totiž největší stravovací zločin.
Jak jsou na tom se snídaní Češi?
Špatně. Před časem se uskutečnil rozsáhlý výzkum, jehož cílem bylo zjistit, jak my Češi snídáme (a také co). Výsledek nebyl ani moc překvapivý – každopádně byl ale nemilý. Pouhých 48 % Čechů snídá pravidelně, z nich třetina snídá až v práci.
Jaká by měla snídaně být?
Především vyvážená. „Správná snídaně by měla obsahovat z 50 % sacharidy a z 50 % bílkoviny. Sacharidy a bílkoviny lze vzájemně kombinovat. Ke slaným variantám si vždy přidejte čerstvou zeleninu,“ radí Lada Nosková. Držíte-li tedy dietu, neměli byste při snídani vypouštět sacharidy v domnění, že rychleji zhubnete. Právě snídaně je jídlem, kde byste sacharidy neměli vynechávat! Ideální je právě výše uvedená kombinace s jinými potravinami.
Nemáte hlad? Víme proč.
Klasické výmluvy typu, že vám nechutnají snídaňová jídla a že když se nasnídáte, budete mít hlad celý den, jsou známé napříč celým spektrem výživových poradců. Víte, proč nemáte ráno chuť snídat? „Pak jste pravděpodobně jedli příliš předchozí večer – chipsy u televize nebo ve dvě hodiny ráno balení sušenek. Tyhle svačiny samozřejmě omezují ranní pocit hladu,“ říká nutriční specialistka Lada Nosková z Diet Planu. A pokud opravdu nemáte po ránu hlad, zkuste to vyřešit tzv. přenosnými snídaněmi – připravte si do krabičky čerstvé ovoce (už den předem) nebo mějte v kabelce proteinovou tyčinku, která dodá bílkoviny i sacharidy.
Chcete vědět, jaké snídaně jsou vhodné a jak si je připravit? Přečtěte si zítra 2. díl, ve kterém vám nabídneme několik snídaňových receptů, které připravili nutriční specialisté z www.dietplan.cz.