6 protizánětlivých potravin s hubnoucím bonusem
Slyšeli jste už o protizánětlivých potravinách? Zánět v těle se projevuje jako reakce na cokoli, co může být pro organismus nevhodné, popřípadě potenciálně nebezpečné. Pokud se chcete zánětu v těle vyhnout nebo jej alespoň snížit, nabízí se široká škála potravin, které mají právě ‚protizánětlivý‘ účinek. Vybrali jsme pro vás šest nejúčinnějších, které navíc pomáhají udržet váš pas štíhlý.
Ovoce a zelenina
Téměř všechna zelenina a ovoce pomáhají díky svým vitaminům a minerálům chránit tělo před infekcí a různými nebezpečnými toxiny. Vysoký obsah vlákniny je zase řadí na přední žebříčky vhodných potravin pro všechny ‚dietářky‘. Některé ovoce a zelenina má ale ještě jedno plus navíc – tzv. protizánětlivý efekt. Jde například o jablka, brokolici, žampiony, papáju, ananas a špenát. Konzumace ‚protizánětlivých‘ potravin může snížit riziko zánětu v těle (např. revmatických onemocnění) a zmenšit pravděpodobnost, že onemocníte některou z chronických nemocí, jako je diabetes nebo vysoký krevní tlak.
Zelený čaj
Zelený čaj je známý již po tisíciletí a jeho obliba stále stoupá. Není divu. Flavonoidy, které obsahuje, mají přirozený protizánětlivý efekt a díky antioxidantům působí preventivně proti rakovině a různým plísňovým onemocněním. Kromě toho je ale velmi vhodný také na hubnutí! Obsahuje totiž kofein a další látky, které umějí stabilizovat krevní cukr a urychlují metabolismus. Zelený čaj můžete samozřejmě popíjet jako součást svého denního pitného režimu nebo si koupit pouze sušený extrakt z čaje – ten totiž prý dokáže udržet zrychlený energetický výdej organismu až na 24 hodin.
Mononenasycené mastné kyseliny
Máte rádi olivový olej, mandle nebo avokádo? Skvělé! Máme pro vás hned několik důvodů, proč si na těchto potravinách dál pochutnávat. Mononenasycené mastné kyseliny, které obsahují, totiž dokážou snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zánět v celém organismu. Největšího efektu dosáhnete, pokud těmito tuky nahradíte klasické živočišné tuky v jídelníčku.
Omega-3 mastné kyseliny
Poslední světové výzkumy ukázaly, že dieta s vysokým procentem omega-3 mastných kyselin a nízkým obsahem omega-6 mastných kyselin vede k nižšímu riziku zánětlivých onemocnění v těle. Co tedy jíst? Vlašské oříšky, lněná semínka a ryby – ideální je třeba losos. Mňam.
Koření
Koření, jako je sušený česnek, skořice, zázvor, chilli papričky nebo kurkuma, má také potenciální antizánětlivý efekt. Zkuste je tedy do svých pokrmů přidávat tak často, jak jen to jde. Kromě toho, že si pochutnáte, prospějete i své linii. Všechno toto koření má totiž zároveň termický účinek, kterým dochází k zahřívání organismu (i to se může v podzimních dnech hodit…), a tím k urychlení metabolismu.
Celozrnné obiloviny
Jsou bohaté na vlákninu, která čistí střeva, a pomáhají organismu držet krevní cukr pod kontrolou. Kromě toho se po jejich konzumaci cítíme déle sytí a nemáme potřebu mlsat… Obsah vitaminu B zase snižuje hladinu zánětlivého hormonu homocysteine. Pokud je tohoto hormonu v těle nadbytek, může způsobit aterosklerózu, srdeční infarkt, nebo dokonce přispět k rozvoji Alzheimerovy choroby.