Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Letní osvěžení: Recepty na studené polévky

Také si polévky spojujete s chladnými dny, kdy vás krásně zahřejí na těle i na duši? Vyzkoušejte jejich studenou verzi. Polévky ze zeleniny nebo ovoce můžete připravit na sladko i na slano a hlavně jsou neskutečně osvěžující! Vyzkoušejte naše recepty.

Karolína Peřinová | 30. 06. 2018

V létě se snažíme jíst zejména lehká jídla. Ve vedrech ani kolikrát nemáme chuť na nic vydatného a vystačíme si se zeleninovým salátem, který náš organismus tolik nezatíží. Své místo v letním jídelníčku si získaly i studené polévky. Co je na nich tak zázračného? Nejenže přináší osvěžení, ale jsou i plné minerálů a vitamínů. Navíc dostatečně zasytí a díky vysokému obsahu vody pomáhají také s hydratací.

Jejich příprava je mnohem rychlejší a snadnější, než vaření klasických polévek. Abyste dosáhli bohaté chuti, je potřeba dát polévku uležet do lednice. Jedině tak se všechny ingredience spojí a pokrm získá příjemnou teplotu.

Studené polévky

Okurková

Ingredience:

- 60 g másla

- 1 cibule

- 3 okurky

- 1/5 litru kuřecího vývaru

- 1/5 hrsti pažitky

- 1/5 hrsti petržele

- 2 citrony

- 200 ml smetany na vaření

Cibuli a okurku oloupejte a nakrájejte na hrubo.

Máslo rozpusťte ve větším hrnci. Cibuli smažte 4 až 5 minut na středním ohni do té doby, než změkně. Poté přidejte okurku, snižte teplotu a pokračujte ve vaření po dobu 5 minut.

Přidejte vývar, přiveďte k varu a poté opět teplotu snižte. Osolte mořskou solí a černým pepřem a nechte pět minut povařit.

Nakrájejte pažitku s petrželí, vymačkejte citronovou šťávu a vše přidejte do polévky. Vařte dalších 5 minut. Poté polévku rozmixujte dohladka.

Nechte vychladnout při pokojové teplotě a následně v lednici.

Na závěr přidejte smetanu a můžete podávat.

Studené polévkyKiwi polévka s vínem a hřebíčkem

Ingredience:

- 0,5 kg kiwi

- 6 lžic javorového sirupu (částečně se dá nahradit bílým cukrem)

- 0,5 l bílého vína

- 100 ml zakysané smetany

- celá skořice

- cca 5 hřebíčků (koření)

Nejdříve přiveďte k varu bílé víno se skořicí a hřebíčkem. Pokud použijete javorový sirup, vmíchejte ho do vína až po odstavení, pokud cukr, lze ho vařit spolu s vínem. Víno po odstavení nechte vychladnout, následně ho přeceďte.

Oloupané kiwi rozmixujte, smíchejte ho se zakysanou smetanou a vínem.

Polévku poté nechte vychladnout a uležet. Podávejte dozdobenou plátky kiwi.

Studené polévky

Meruňková

Ingredience:

Na 0,5 kg meruněk bude třeba:

- 250 ml smetany

- 0,5 l mléka

- 2 žloutky

- 2 plátky toastového chleba

- 50 g cukru

K dochucení lze využít muškátový oříšek, skořici, citronovou šťávu a případně i trochu kvalitního rumu. K dozdobení poslouží lístky meduňky.

Umyté, vypeckované meruňky povařte asi v 0,5 l vody spolu s cukrem. Mezitím nechte toastový chléb změknout v mléku a smetaně. Rozvařené meruňky následně rozmixujte ve směsi mléka, smetany a toastového chleba.

Poté přidejte špetku muškátového oříšku, příp. další koření a krátce povařte.

Po odstavení ještě horkou směs doplňte vmícháním žloutků, dle chuti citronovou šťávou, rumem či dalším cukrem.

Polévku nechte vychladnout a až poté podávejte. Dozdobit ji můžete lístky meduňky.

Obdobně jako meruňkovou si můžete připravit také polévku z dalších druhů letního ovoce, například malin nebo jahod.

Související články

Dobrý nápad
Chov morčat není složitý, ale jistá pravidla dodržovat musíte

Chov morčat není složitý, ale jistá pravidla dodržovat musíte

Byt
Prohlédněte si nádherně zrekonstruovaný historický byt, který je plný dřeva a kouzelných detailů

Prohlédněte si nádherně zrekonstruovaný historický byt, který je plný dřeva a kouzelných detailů

Zábava
Cestování po Plzeňském kraji: 5 zatopených lomů, kde byste se měli letos vykoupat

Cestování po Plzeňském kraji: 5 zatopených lomů, kde byste se měli letos vykoupat

Zdraví
Ať jste ráno odpočatá a plná energie: 6 kroků pro kvalitní a dostatečný spánek

Ať jste ráno odpočatá a plná energie: 6 kroků pro kvalitní a dostatečný spánek