5 důvodů, proč péct vánoční cukroví ze cvrččí mouky
Cvrččí mouka má neutrální chuť, vysoký obsah bílkovin, spoustu železa a vitaminu B12 a navíc se dá smíchat s klasickou moukou a zvýšit tak obsah bílkovin v pečivu. A to není rozhodně všechno.
“Pečivo s podílem cvrčků je velmi lahodné, výživné a taky více zasytí,” říká Radek Hušek, který v Thajsku založil automatizovanou průmyslovou farmu na chov cvrčků s ambicí stát se největší cvrččí farmou na světě. Nyní už produkuje 3,5 tuny této speciální mouky měsíčně.
Jídlo z hmyzu má mimo jiné pozitivní dopad na naši planetu, protože cvrčci v porovnání s dobytkem spotřebují dvakrát méně potravy na vyprodukování stejného množství proteinů, patnáckrát méně půdy, dvatisícekrát méně vody a stokrát méně skleníkových plynů.
Tato vyhledávaná pochoutka se začíná dostávat i k nám. Již začátkem roku byl v Česku hmyz oficiálně uznán jako potravina a vy si tak můžete koupit např. proteinové tyčinky, chleba nebo proteinový prášek (mouku), ze které si můžete připravit skvělé vánoční cukroví, třeba cornflakové hrudky s čokoládou!
Cornflakové hrudky s čokoládou
Přísady:
hrudky
250 g cukru krupice
80 g smetany (31 %)
130 g másla
80 g plátků mandlí
120 g lehce pomačkaných cornflaků
10 – 20 g cvrččí mouky
poleva
100 g čokolády (hořká nebo mléčná)
50 g másla
Postup přípravy receptu:
1. Máslo rozpustíme v teplé smetaně buď na sporáku nebo v mikrovlnce
2. Mezitím nasypeme cukr na pánvičku, rozpustíme na karamel a postupně od krajů
přimícháváme cukr, až se úplně rozpustí
3. Opatrně nalijeme teplou smetanu s máslem do rozpuštěného cukru (karamelu)
4. Necháme trochu vyvařit do krémové hnědé barvy a odstavíme
5. Přidáme mandle s cornflaky a cvrččí moukou, dobře zamícháme a tvarujeme hrudky, v rukavicích – karamel je opravdu horký, buď na silikonu nebo na pomaštěném plechu
6. Z čokolády a másla si připravíme polevu, kterou pokapeme hotové hrudky: čokoládu nalámanou na menší kousky vložíme spolu s máslem do teplovzdorné misky nebo menšího hrnku a postavíme ji nad hrnec s mírně bublající vodou. Miska se nesmí dotýkat hladiny. Čokoláda se začne rychle tavit – občas ji promícháme, až získáme hladkou hmotu.
7. Hrudky následně pokapeme rozpuštěnou čokoládou s máslem a necháme ztuhnout. Po vychlazení můžeme dát do lednice, aby hrudky rychleji ztuhly.