Závin se sušeným ovocem
Štědrý den je za dveřmi a jednou ze součástí štědrovečerního menu je i vánoční moučník. I když jsou zvyky různé, ve většině domácností se na Vánoce peče jablečný štrúdl nebo vánočka. Upečte letos klasiku v trošku jiné úpravě – závin se sušeným ovocem.
Příprava: 15 minut
Pečení: 30 minut
Na 2 záviny
Budete potřebovat:
- 6 lžic meruňkového džemu
- 2 lžíce rozinek sultánek
- 6 lžic nahrubo nasekaných mandlí
- 400 g sušeného ovoce
- 2 lžíce brandy nebo rumu
- 50 g marcipánu
- 500 g listového těsta
- vejce na potření
Postup:
1. Džem rozetřete v kastrůlku, vypněte a přimíchejte sultánky, mandle, nahrubo nasekané ovoce a rum. Marcipán nakrájejte na kostičky a přimíchejte do směsi. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia.
2. Těsto rozdělte napůl a rozválejte na dva pláty. Na každý naneste polovinu náplně, sviňte a záviny přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem, případně můžete ozdobit hvězdičkami vykrájenými z těsta. Pečte asi 30 minut dozlatova.
Něco navíc:
-
Pokud máte ráda kandované ovoce, nahraďte jím část sušeného.
-
Sušené ovoce, které není v biokvalitě, vždy před použitím propláchněte horkou vodou, abyste ho zbavila síry.