Vyprošťovací zelňačka (kapustnica)
Doslova divotvorná polévka, která vás zaručeně postaví na nohy po každé party nebo silvestrovském večírku. Dodá energii, a když ji připravíte o den dříve, bude chutnat ještě víc.
Příprava: 10 minut
Vaření: asi 2 a ½ hodiny
Počet porcí: 4
Budete potřebovat:
-
250 g uzeného plecka
-
300 g kysaného zelí
-
50 g sušených švestek
-
2 cibule
-
4 stroužky česneku
-
4 kuličky pepře a nového koření
-
2 bobkové listy
-
1 lžička sladké papriky osmahnutá na lžíci másla
-
1 nožka paprikové klobásy (čabajky apod.)
-
150 ml smetany rozmíchané s 1 lžící hladké mouky
-
sůl a pepř na dochucení
Postup:
1. Dobře omyté uzené dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl. Pak ho zalijte vlažnou vodou a uveďte znovu do varu. Po dvaceti minutách přidejte vymačkané a překrájené zelí (lák si nechte na závěrečné dochucení). Poté přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a mírně vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.
2. Polévku mezitím zahustěte smetanou s moukou; přidejte osmahnutou papriku a ještě krátce povařte. Vraťte maso nakrájené na úhledné kousky, a je-li třeba, ještě polévku dochuťte lákem, solí a pepřem. Podávejte nejlépe s chlebem, případně s jiným čerstvým pečivem.