Vánoční recepty II: Perníčky a rohlíčky
Bez čeho si neumíme Vánoce představit? Bez vanilkových rohlíčků nebo perníčků? Máme pro vás tři recepty na tato tradiční cukroví v novém kabátě. Připravili je pro vás výživoví experti ze společnosti PRO-BIO.
Medové perníčky
Co budeme potřebovat?
860 g žitné celozrnné mouky
4 vejce
4 velké lžíce medu
350 g třtinového cukru (například Bioharmonie)
1 polévkovou lžíci perníkového koření
citronovou kůru (z biocitronu bez chemického ošetření)
250 g sádla
bioprášek do pečiva (vinný kámen)
Jak na to?
Smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto. Pokud je řídké, přidáme mouku. Pak těsto vyválíme a vykrajujeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Medové perníčky z žitné mouky
Co budeme potřebovat?
800 g žitné mouky (například Bioharmonie)
4 vejce
250 g tuku
8 lžic medu
300 g třtinového cukru
1 polévkovou lžíci perníkového koření
citronovou kůru
1 polévkovou lžíci jedlé sody
100 g mletých ořechů
Jak na to?
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které necháme odpočívat při pokojové teplotě jeden až dva dny. Potom ho rozválíme na tloušťku asi 4 mm a vykrajujeme. Potřeme ušlehaným vejcem a
pečeme při teplotě 180 °C. Zdobení je pak na každém.
Pohankovooříškové rohlíčky (bezlepkové)
Co budeme potřebovat?
250 g pohankové mouky
210 g másla
70 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
100 g mletých lískových oříšků
třtinový a vanilkový cukr na obalení
Jak na to?
Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme několik hodin (ideálně přes noc) odpočinout. Pak tvarujeme rohlíčky, které pečeme při teplotě 180 °C. Bude stačit asi 15–20 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v cukru. Po třech dnech budou vláčné a rozplynou se na jazyku.