Vánoční recepty I: Štóla a kuba
Každý slavíme Vánoce trochu jinak a po svém. Máme pro vás recepty, které možná znáte a možná ne. Připravila je výživová poradkyně Zdeňka Kolláriková a společnost PRO-BIO.
Vánoční štóla
Co budeme potřebovat?
- 350 g hladké špaldové mouky (například Bioharmonie)
- 150 g hrubé špaldové mouky
- 250 g tvarohu
- 180 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 100 g mletých mandlí
- vanilkový cukr
- citronovou kůru
- 3 lžičky vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů)
- 2 vejce
- vanilkovou syrovátku Amálka
- rozinky namočené v rumu
- sušené třešně, brusinky, meruňky, švestky
- sekané ořechy, loupané mandle
- kandovanou pomerančovou a citronovou kůru
- 200 g másla na potírání
Jak na to?
Na vále smícháme mouku s vinným kamenem a cukrem. Postupně přidáváme další suroviny a vypracujeme těsto, které vytvarujeme do podlouhlé placky. Podélně přeložíme napůl a plech vyložený papírem na pečení potřeme rozpuštěným máslem.
V troubě rozehřáté na 175 °C pomalu pečeme 45 minut. Každých 10 minut musíme štólu potírat rozpuštěným máslem, stejně tak jako ihned po upečení. Na závěr posypeme vanilkovou syrovátkou.
Staročeský houbový kuba
Co budeme potřebovat?
- 500 g velkých ječných krup (například Bioharmonie)
- 50 g sušených hub
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- máslo (nebo sádlo)
- olivový olej Biolinie
- sůl, pepř, kmín, majoránku
Jak na to?
Kroupy vaříme v osolené vodě s trochou oleje asi 30 minut, plamen ztlumíme a necháme asi 5 minut dojít. Až poté scedíme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme česnek, sůl, kmín a dusíme s předem uvařenými sušenými houbami. Připravíme si zapékací mísu, kterou vymažeme máslem nebo sádlem. Do mísy vložíme kroupy a promícháme s olivovým olejem. Poté přidáme houby s cibulkou a česnekem a ještě dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Navrch naklademe plátky másla nebo polijeme rozpuštěným sádlem a asi 25 minut pečeme.