Tradiční bramboračka
Využijte toho, co nám právě teď dává příroda, a uvařte si k obědu pořádnou českou bramboračku s houbami. Hutné polévky jsou navíc na podzim ideální, protože nejen zahřejí, ale taky zasytí.
Doba přípravy:
10 minut
Vaření:
20 minut
Počet porcí:
pro 4 osoby
Co budete potřebovat:
- hrst sušených hub (nebo misku čerstvých hub)
- 6 středních brambor
- 1 větší mrkev
- kousek celer
- 1 petržel
- asi 10cm kousek pórku
- 1 menší cibuli
- asi 2 lžíce másla
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíci olivového oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíci sušené majoránky
- hrst nasekané čerstvé petrželky
- sůl a pepř
Postup:
-
Houby dejte do menšího kastrůlku a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky, očistěte mrkev, celer a petržel a vše pokrájejte nadrobno. Pórek podélně rozpulte a pořádně vypláchněte. Pokrájejte na půlkolečka. Cibuli oloupejte a pokrájejte najemno. Jakmile houby začnou bublat, slijte z nich vodu, nalijte čistou a znova přiveďte k varu.
-
V polévkovém hrnci rozehřejte máslo s olejem a osmahněte na něm doměkka cibuli, trvá to asi 4 minuty. Pak přisypte mouku a míchejte tak dlouho, až získáte tmavě zlatou jíšku. Zalijte ji 1,25 l studené vody.
-
Do polévky přidejte brambory, vlijte povařené sušené houby i s vodou, osolte a vařte asi deset až patnáct minut. Pak přidejte mrkev, celer, petržel a většinu pórku. Stranou si nechte trochu zeleného pórku a do polévky ho přidejte až úplně před koncem vaření. Do hrnce prolisujte česnek a přisypte majoránku. Vařte asi čtyři minuty, pak přihoďte zbytek pórku, ještě minutu povařte a stáhněte z ohně. Podle chuti dosolte, opepřete, vsypte nasekanou petrželku a podávejte.
Další recepty najdete na www.apetitonline.cz