Tajemství Francouzek: Kuchařka receptů, po kterých neztloustnete
Mireille Guilianová ve svých knihách prozrazuje, jak je možné, že Francouzky netloustnou. V prvním díle radí, jak na to, v dalších, které také vyšly v nakladatelství Ikar, najdete různé recepty, dozvíte se, jak se celý rok bavit a jak si užívat práci. Dnes pro vás máme několik Mireilliných předpisů.
Docházejí vám nápady na dietní snídaně, svačiny, obědy nebo večeře? Vtip je v tom jíst všechno, ale jen v rozumné míře. Nedali byste si některou z těchto pochoutek?
Frittata se šunkou a pórkem
Co budete potřebovat na 4 porce?
- 6 vajec
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- špetka mleté papriky
- sůl
- pepř
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- tenká kolečka bílé části jednoho pórku
- 120 g šunky nakrájené na nudličky
Jak na to?
Troubu přepneme na gril a necháme předehřát. V misce rozšleháme vejce s hořčicí, paprikou, solí a pepřem.
Do nepřilnavé pánve vhodné i pro pečení v troubě dáme máslo a olej, které zahřejeme na plotně. Přidáme pórek, který za stálého míchání restujeme 3 až 4 minuty do změknutí. Přidáme šunku a restujeme ještě asi 2 minuty, aby se prohřála.
Směs zalijeme vejci a pánví zakroužíme, aby se rovnoměrně rozprostřela po dně. První 2 minuty pánví potřásáme a nadzvedáváme okraje frittaty špachtlí, aby se syrová vejce svrchu dostala dospod. Poté necháme vejce ještě zhruba 3 minuty mírně zatuhnout. Pánev vsadíme na minutu pod gril, aby frittata nadýchaně vyběhla do výšky a navrchu se ožehla dozlatova.
Po vyjmutí z trouby obracečkou opatrně sesuneme frittatu na talíř a rozkrájíme na klínky. Může se podávat horká, vlažná nebo studená.
Chlebíčky s kozím sýrem a lískovými oříšky
Co budete potřebovat na 4 porce?
- 150 g čerstvého sýra
- 4 krajíčky celozrnného chleba
- 5 lžic nasucho opražených a nahrubo nasekaných lískových oříšků
- 1 lžíce medu
- 1 lžička nasekaných lístků čerstvého rozmarýnu
Jak na to?
Krajíčky chleba mírně opečeme v topinkovači. Topinky potřeme kozím sýrem, posypeme lískovými oříšky, pokapeme medem, ozdobíme rozmarýnem a ihned podáváme.
Provensálská clafoutis
Co budete potřebovat na 4 porce?
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malý lilek nakrájený na 1cm kostky
- 1 žlutá paprika, odsemeněná a nakrájená na 1cm kostky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 krajíc chleba s odkrojenou kůrkou
- 2 stroužky česneku
- 1 šálek ricotty
- 3 vejce
- 2 lžíce nakrájené čerstvé bazalky
- půl šálku rozpůlených černých oliv
- 12 lžic čerstvě nastrouhaného parmazánu
- máslo na vymaštění formy
- čerstvá bazalka (nebo máta) na ozdobu
Jak na to?
Troubu nastavíme na 180 °C a necháme předehřát. Na středním žáru v pánvi rozehřejme olej, na němž restujeme lilek a papriku asi 6 minut do změknutí. Směs osolíme, opepříme a necháme vychladnout. V kuchyňském robotu rozšleháme dohladka ricottu s vejci, chlebem a česnekem. Poté měchačkou vmícháme do směsi špetku soli, pepře, bazalku, olivy, parmazán a lilek s paprikou. Směs nalijeme do máslem vymazané čtvercové (20 × 20 cm) formy. Vložíme do trouby a pečeme 30–35 minut do zezlátnutí povrchu.
Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout na pokojovou teplotu a podáváme ozdobené bazalkou či mátou.
Jogurt s čokoládovým krémem
Co budete potřebovat na 4 porce?
- 60 ml smetany ke šlehání
- 120 g tmavé čokolády (70–80 % kakaového prášku) nasekané nadrobno
- 500 ml přírodního řeckého jogurtu
Jak na to?
Smetanu nalijeme do hrnku a na nízkém žáru zahřejeme těsně pod bod varu. Čokoládu vsypeme do misky, zalijeme horkou smetanou a necháme 2 minuty změknout. Poté obojí vymícháme dohladka. Jogurt rozdělíme do 4 mističek, doplníme vrstvou čokoládového krému a ihned podáváme.