Sypaný koláč s tvarohem
V sypaném koláči vznikne těsto až při pečení, kdy se spojí mouka a cukr s tvarohem. Hotovo máte během chvilky. Otestujte na rodině, nám v Marianne opravdu moc chutnal.
Doba přípravy: 15 minut
Pečení: 40 minut
Počet porcí: na 1 plech
Co budete potřebovat:
-
1/8 másla (125 g), ztuhlého
-
3 hrnky hrubé mouky
-
3/4 hrnku krupicového cukru
-
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
NA NÁPLŇ
-
3 měkké tvarohy
-
4 velká vejce
-
1/2 až 1 hrnek krupicového cukru, podle chuti
-
1–2 vanilkové cukry
-
1–2 hrnky mléka
-
nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
-
1 balení (100 g) sušených meruněk, propláchnutých horkou vodou a pokrájených na kousky
Postup:
-
Předehřejte troubu na 180 °C. Na náplň prošlehejte tvaroh, vejce, oba cukry, citronovou kůru a tolik mléka, aby byl tvaroh jemný a řidší konzistence. Nakonec vmíchejte meruňky. Zvlášť smíchejte hrubou mouku, cukr a kypřicí prášek a směs rozdělte na polovinu.
2. Na plech rozetřete půl dávky másla a rovnoměrně posypte jednou dávkou sypké směsi. Na tu rozetřete tvarohovou náplň a posypte druhou částí směsi. Navrch rovnoměrně nastrouhejte zbylé máslo (viz Tipy & triky) a pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout a pak krájejte na řezy.
Tip Marianne:
-
Aby šlo máslo na sypaný koláč s tvarohem nastrouhat, musí být ztuhlé; dejte ho proto před použitím na chvíli do lednice či mrazáku. Buchtu můžete před pečením také poklást tenkými plátky másla, ale strouhané máslo udělá hezčí povrch.