Španělská kuchyně není jen paella!
Když se řekne Španělsko, vybaví se vám jen nabité pláže a talíř plný rýže a plodů moře? Možná se budete divit, ale tamní gastronomie je mnohem bohatší, než se na první pohled může zdát.
Jaká vlastně je?
Především velmi multikulturní. Zahrnuje židovské vlivy, ale také chutě a vůně nového světa pocházející z koloniálních dob v Americe. Na severu Španělska se navíc můžete potkat i s francouzskou kuchyní. Nejsilněji je však znát působení arabských obyvatel Pyrenejského poloostrova během středověku. Doslova ho ucítíte na každém kroku, a to díky výrazně aromatickému koření, jako je šafrán a římský kmín. Španělé rovněž podobně jako Arabové rádi sladí své dezerty medem a zdobí je mandlemi.
Základní suroviny
Španělé jsou opravdovými jižany, a tak si stejně jako Italové a Řekové libují v domácím tekutém zlatu – olivovém oleji. Připravují na něm veškerá svá jídla. Ke všemu vám rádi a s gustem nabídnou vynikající zeleninový salát. Nejčastěji se proto na španělském stole setkáte s česnekem, cibulí, bramborami, lilkem, rajčaty, paprikami a samozřejmě také domácími olivami. Neminou vás ani různé druhy masa, uzeniny, plody moře a Španěly milovaná bílá mouka.
Co najdete na jídelním lístku?
Tapas – malé pikantní jednohubky s olivami, sušeným masem, sýrem, cizrnou, špenátem nebo ančovičkami
Gazpacho – hustá studená polévka z rajčat, papriky, cibule, česneku, strouhanky, oleje a citronu
Tortilla – omeleta z vajec, brambor a cibule
Jamón serrano – sušená šunka z kýty ovoněná mořskou solí a sušená v horách
Bacalao – solená sušená treska
Paella – pánev s rýží s kuřecím masem nebo mořskými plody a zeleninou
Flan – koláč z křehkého nekvašeného těsta s pudinkem
Turron – mandlová nebo oříšková pasta s medem a skořicí
Tapenáda z černých oliv
Více než se Španělskem je tato delikátní pomazánka spojená s oblastí Provence. Zkuste ale pro její přípravu využít španělské olivy, které vynikají svojí plnou chutí, a nebudete litovat. Vezměte si ze Španělů příklad a namixujte si vlastní mezinárodní styl!
Co budete potřebovat?
250 g vypeckovaných černých španělských oliv
4 lžíce kaparů
8 lžic panenského olivového oleje
stroužek česneku
2 lžíce hořčice
černý pepř
tymián
Jak na to?
Všechny ingredience rozdrťte v hmoždíři nebo ručním šlehačem. Tapenádu poté namažte jako pomazánku na chleba nebo ji můžeme použít jako podklad na tousty se sušenými rajčaty či tuňákem. Tapenáda vám zachutná i v těstovinách, grilované zelenině nebo v nejrůznějších salátech.
Další recepty naleznete na www.olivyzespanelska.cz. Na těchto stránkách můžete ve hře Vánoční pecka s olivami (5.-18.12.) soutěžit o hodnotné výhry. Dnes se také můžete zapojit do naší Velké vánoční soutěže a vyhrát v ní prostírání a nákupní tašku právě s motivem španělských oliv.