S Jamiem Oliverem v… kuchyni!
Milujete vaření a u vašich kulinářských specialit si pomlaskává celá rodina? Tak své dílo zvěčněte a udělejte krásnými fotkami chutě svým přátelům na Facebooku nebo si založte svůj vlastní blog. Kuchařská hvězda vám prozradí, jak na to!
Také závidíte těm, kteří umějí menu nejen dobře připravit, ale také naaranžovat a umně nafotit? Ikona současné gastronomie Jamie Oliver a fotograf a ambasador značky Nikon David Loftus vám prozradí, jak na to.
Rychle a zběsile
David Loftus radí: „Foťte hodně a foťte rychle.“ Základem je také dobré vybavení. Pokud například použijete zrcadlovku Nikon D3200, můžete nechat prst na spoušti a zachytit celé divadlo kolem vaření jídla.
Pozor na to, že čerstvě uvařené jídlo má ‚fotografickou životnost‘ v řádu minut. Jamie dodává: „Na nejlepší snímek máte většinou jen 45 sekund. Musíte pochopit, že pánem situace je jídlo samotné.“
Všechno stojí za záběr
Celý proces vaření je podle Jamieho o všudypřítomném nepořádku, který při přípravě jídla a koneckonců i při fotografování vzniká. A určitě stojí za to, ho také zvěčnit! Stačí nastavit delší čas závěrky, a žádný detail nemá šanci vám uniknout!
10 tipů od Jamieho Olivera a Davida Loftuse
-
Pracujte s neutrálním pozadím, aby lépe vynikla struktura a barva jídla.
-
Čerstvost ingrediencí vyzdvihnete, využijete-li přirozené rozptýlené světlo.
-
Foťte opravdu rychle, zvláště pak horké potraviny.
-
Fotografujte vše. Nepořádek k vaření patří!
-
K pořízení akčních snímků použijte dlouhý čas závěrky.
-
Naaranžujte scénu a nebojte se použít vlastní ruce – i v záběru, fotí-li někdo jiný.
-
Používejte funkci makro a zachyťte okouzlující detaily.
-
Servírujte na světlých, ne však čistě bílých talířích.
-
Fotografujte ze zajímavých úhlů, i když bude nutné fotografovat z výšky nebo se naklonit nad hrnec.
-
Zkuste fotit i z pohledu kuchaře.