Rostbíf na hořčičném semínku
Víte přesně, jak má chutnat skvělé upečené maso k nedělnímu obědu, ale pořád nevíte, co je k tomu zapotřebí. Postup není složitý, jen k němu potřebujete kvalitní čerstvé koření.
Než začnete, připravte si čerstvé tymiánové lístky a hořčičná semínka. Sůl a pepř na mase nejlépe vyniknou, když je těsně před použitím namelete. Zásadní je výběr masa. Kupte jen to s krásně červenou barvou, pozor na fialové tóny. Příprava vám zabere 10 minut, pečení trvá hodinu a půl.
Co budeme potřebovat?
- 2 lžičky hořčičného semínka
- 1 lžička hrubé mořské soli
- 1 lžička čerstvě namletého pepře
- 1 lžička čerstvých tymiánových lístků
- 60 ml olivového oleje + 1 lžíce navíc
- 1,5 kg vykostěného hovězího roštěnce
Jak na to?
Troubu předehřejte na 120 °C. Hořčičná semínka, tymiánové lístky, namletou sůl a pepř dejte do hmoždíře a roztlučte je. Přilijte olej a dobře promíchejte; dejte stranou. Roštěnec potřete lžící olivového oleje, rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem a zprudka na ní maso opečte. Aby se maso zatáhlo, opékejte maximálně 2 minuty na každé straně. Na dno pekáče položte mřížku nebo rošt, dejte na něj maso, dokonale ho potřete hořčičným olejem a pečte hodinu a půl tak, aby byl rostbíf středně propečený.
Náš tip:
Až rostbíf dopečete a vytáhnete z trouby, přikryjte ho ještě v pekáči alobalem a nechte deset minut odpočívat. Krásně se rozleží a bude šťavnatější.
Více receptů naleznete zde.