Recepty nejen pro alergiky II: květákový krém s pestem
Krémové polévky zbožňujeme. Jsou vydatné, krásně jemné a dokážou nahradit i hlavní jídlo. Nejvíce nám chutnají ty zeleninové s krutony. Recept na jednu z nich jsme si pro vás připravili a opět je připravena z náhražky mléka.
Co budeme potřebovat?
- 500 g květáku
- 700 ml sójového nápoje (například Alpro Natural)
- 300 ml sójové náhražky smetany (například Alpro Cuisine)
- 40 g sušených rajčat
- 2 plátky toustového chleba
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- muškátový oříšek
- sůl
Jak na to?
Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji dorůžova na olivovém oleji. Přidáme na růžičky rozebraný květák, krátce orestujeme a zalijeme náhražkami mléka a smetany. Osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Po změknutí květáku směs rozmixujeme tyčovým mixérem, podle potřeby ji zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky a dobře povaříme. Krém můžete přecedit i přes jemné síto.
Toustový chléb nakrájíme na malé hranolky, které lehce pokapeme olivovým olejem a v troubě vyhřáté na 200 °C opražíme dozlatova. Ze sušených rajčat, 50 ml olivového oleje a rozdrceného česneku připravíme za pomoci tyčového mixéru rajčatové pesto, které i s krutonky podáváme společně s polévkou.