Recepty nejen pro alergiky I: dýňová polévka s avokádem
Nesnášenlivost kravského mléka není v populaci žádnou výjimkou. Ve složení různých receptů jej vůbec není jednoduché nahradit. My vám však představíme sérii receptů ze sójového nápoje. A věřte tomu, že vaše chuťové pohárky si přijdou na své!
Co budeme potřebovat?
- 500 g dýně (například hokkaido nebo muškátová dýně)
- 50 g hladké mouky
- 500 ml sójového nápoje (například Alpro Natural)
- 500 ml Alpro Cuisine (alternativa smetany na vaření)
- ½ avokáda
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- šalvěj
- tymián
- olivový olej
- sůl
Jak na to?
Dýni nakrájíme, oloupeme, zbavíme ji semínek a pokrájíme na malé kostičky. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme, až zezlátne, přidáme dýni, rozdrcený česnek, tymián, šalvěj. Krátce orestujeme a zalijeme sójovou náhražkou smetany a mléka. Po změknutí směs rozmixujeme a podle potřeby zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky. Dochutíme solí a pepřem a polévku ještě chvilku provaříme. Pro dosažení jemnější konzistence můžeme hotovou polévku přecedit přes jemné síto. Oloupané a vypeckované avokádo nakrájíme na měsíčky a zprudka orestujeme na olivovém oleji. Dochutíme ho solí a pepřem a klademe na jednotlivé porce.