Pozor, nevařit!
Určitě jste slyšeli o tom, že existují lidé, kteří jedí výhradně nevařené jídlo. Proč to proboha dělají? Vždyť to nemůže být dobré ani zdravé, říkáme si a ťukáme si na čelo. Myslím, že právě jaro je období, kdy bychom se syrovým pochutinám nemuseli vyhýbat. Co si třeba připravit zeleninové carpaccio?
Ne, určitě z vás nebudeme dělat vitariány. Spíš bychom se jimi mohli inspirovat. A proč vůbec? Není to tak dávno, kdy byly objeveny enzymy. Teprve začátek 20. století přinesl první zprávy o tom, jak pravděpodobně v našem těle probíhá trávení. Velkou roli při trávení mají právě enzymy, které rozkládají potraviny na nejmenší možné části a ty pak dál slouží ke stavbě těla a jako zdroj energie. Nezbytné enzymy si vytváříme sami v těle, ale jsou také přirozeně obsaženy v jídle. Pokud suroviny zahřejeme nad 40 stupňů, enzymy začnou zanikat, při 48 stupních po nich nejsou ani stopy. Takže pokud tepelně zpracované jídlo sníme, musíme je strávit pouze za pomoci svých vlastních enzymů. Více najdete na www.vitarian.cz.
Nazeleno
Přitom bychom mohli využít i ty, které jsou v zelenině, ovoci a různých semínkách, pokud je tepelně nezpracujeme. Jak to ale udělat, aby to byla pro nás zábava, a ne oběť vlastnímu zdraví? Co třeba ráno zahájit zeleninovým koktejlem? Využijte svůj odšťavňovač a udělejte si výběr své oblíbené zeleniny. Lepší je ta, která má více vody, jako třeba okurka, rajče, ředkvičky, a přidejte sladkou mrkev a zázvor pro výraznější chuť. To samé můžete provést s oblíbeným ovocem. Snídaňová party pokračuje a vy si mažete chléb pomazánkou, kde bude alespoň trochu čerstvých surovin. Stačí klasická vajíčková pomazánka, do které přidáte nastrouhané jablíčko a spoustu pažitky, polníčku, petržele, prostě čehokoli zeleného, co doma budete mít. Nezapomeňte přikusovat rajče, papriku nebo okurku. Co třeba zkusit pomazánku z červené řepy? Nastrouhejte řepu najemno, přidejte do ní česnek, jogurt a trochu majonézy. A teď to hlavní – pomazánku vylepší vlašské oříšky a semínka. Zkuste konopná semínka, slunečnicová, dýňová a lněná. Se sezamovými opatrně, protože jsou lehce nahořklá.
Zeleninové carpaccio
Pokud ještě nemáte syrové zeleniny plné zuby, doporučím vám připravit si vitariánské carpaccio. Nakrájejte červenou řepu na tenké plátky, zalijte balsamicem, olivovým olejem a přidejte sůl a barevný pepř. Někdo vylepšuje medem. A nechte v takto připraveném macerátu asi tak deset hodin. Potom jen slijte zbytek macerátu a rozložte plátky na talíř. Výborné je i carpaccio z mrkve. Tady je recept.
Carpaccio z mrkve s datlemi & fetou
Co budeme potřebovat?
- 5 velkých karotek
- 250 g sýru feta
- 3 šalotky, nakrájené na nudličky
- 8 datlí, odpeckovaných a nakrájených nadrobno
- 2 lžíce balzamikového octa
- 6 lžic panenského olivového oleje
- vločková mořská sůl
Jak na to?
Mrkve oloupejte a pak je pomocí škrabky na zeleninu nakrájejte na dlouhé tenké plátky. V misce prošlehejte balzamikový ocet, panenský olivový olej a sůl (podle chuti). Jednu lžíci této zálivky dejte do středu každého talíře. Na zálivku efektně poházejte plátky mrkve, posypejte je fetou rozkrájenou na kostičky, datlemi a šalotkami a celou kompozici pokapejte zbylou zálivkou.