Polský chlodnik
Jak již název napovídá, je tato polévka studená. Na léto je tedy přímo ideální!
Sezonní plánovací kuchařka od Kamily Procházkové je jedním slovem báječná! Tentokrát jsme z ní pro vás vybrali recept na zeleninovou polévku od našich sousedů.
Ingredience jsou rozpočítané na čtyři strávníky.
Co budeme potřebovat?
- 4 vejce
- 150 g červené řepy
- sůl
- pepř
- 1 lžíci cukru
- 1 salátovou okurku
- 2 kyselé okurky
- nálev z kyselých okurek
- 500 g bílého jogurtu
- 4 lžičky citronové šťávy
- 1 svazek ředkviček
- čerstvý kopr
- pažitku
Jak na to?
Uvaříme vejce natvrdo a necháme je vychladnout. Červenou řepu oloupeme a najemno nastrouháme. Dáme do rendlíku, přidáme lžíci cukru, špetku soli a pepře. Podlijeme 150 ml vody. Dusíme doměkka (asi 20 minut).
Salátovou okurku umyjeme, oloupeme a společně s kyselými okurkami a ředkvičkami nastrouháme nahrubo. Pažitku a kopr omyjeme, osušíme a nakrájíme. Vychladlá vejce oloupeme, nakrájíme na kostičky. Změklou řepu necháme vychladnout, poté k ní přidáme okurky, ředkvičky a vejce. Bílý jogurt rozředíme 100 ml studené vody a přilejeme ho k řepě. Ochutíme ho třeným česnekem, solí a pepřem. Okyselíme nálevem z okurek a citronovou šťávou. Nakonec vsypeme sekaný čerstvý kopr a pažitku. Podáváme velmi vychlazené.