Polévka z červené řepy a rajčat
K podzimním a zimním obědům polévky prostě patří. Nic vás nezahřeje tak jako hustá a vydatná polévka. Navíc tu naši můžete jíst horkou i studenou.
Příprava vám zabere necelou půlhodinu. Z uvedeného množství uděláte čtyři až šest porcí.
Co budete potřebovat?
- 6 drobných červených řep
- 2 lžíce olivového oleje
- 400g plechovka krájených rajčat
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1 l zeleninového vývaru z kostky (bio)
- balzamikový ocet
- sůl, pepř, tymián
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- bílý jogurt nebo zakysaná smetana
- balkánský sýr nebo feta
- pažitka nebo petrželka
Jak na to?
Řepu nakrájejte nadrobno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Na olivovém oleji ji pak orestujte doměkka společně s cibulí. Přidejte rajčata a vývar a vařte asi deset minut. Pak směs rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem, trochou tymiánu a balzamikovým octem.
Na závěr přidejte jogurt nebo smetanu, tak polévku krásně zjemníte. Před podáváním posypte nastrouhaným sýrem, pažitkou nebo petrželkou.
Další recepty najdete ZDE.