Novou kuchařku můžete ochutnat
Tuto sobotu i navzdory momentálnímu počasí máte jedinečnou šanci ochutnat kuchařku. Na ochutnávku vás zve food kritička a autorka knih receptů Hanka Michopulu.
Originálním způsobem tak na farmářském trhu na dejvickém Kulaťáku představí svoji novou kuchařku Recepty z farmářského trhu II. Kuchařku budete moci poznat všemi smysly, neboť se budou podávat pokrmy podle receptů z ní. Můžete se těšit na polokrémovou květákovou polévku s rukolou, vepřové klobásky pečené v listovém těstě s čočkovo-ředkvičkovým salátem a na máslové sušenky s levandulí. Hanka osobně všechna jídla uvaří a bude je také podávat.
Farmářské trhy jako laboratoř
Autorka pracovala na knize víc než rok. „A byl to rok pěkně hektický, protože zatímco zimní suroviny člověk jednoduše uloží do sklepa a pomalu vaří, testuje, píše, fotí a pečlivě vybírá, léto se vás na nic neptá a pádí jako šílené,“ popisuje bouřlivý vznik knihy Hanka Michopulu. V létě se totiž každá surovina ohřeje na trhu tak maximálně dva týdny a pak je prostě nenávratně pryč.
A jaké trhy má tato gurmetka nejraději? Na trhy prý chodí pravidelně, nejraději v sobotu na klánovický, kam to má blízko. Zná se s většinou producentů, s nimiž probírá všechno od pěstování surovin po vaření. Díky spolupráci s nimi může občas i ovlivnit, co pěstují. „Občas pro farmáře chuťově otestuji nové odrůdy, které pokusně pěstují. Ráda pomáhám dění vpřed, takže mě to baví a těší. Do knížky se z takových pokusů dostal třeba fenykl nebo francouzské snídaňové ředkvičky.“
Objevte ředkvičky
Momentálně Hanka žije s obavou, zda se povedou letošní nové brambory, což je rostlina, která velký déšť snáší dost špatně. Přitom brambory jsou velmi chutné a dá se s nimi hodně experimentovat. A co by mohlo neúrodu brambor nahradit? „V tento čas čtenářkám Marianne doporučuju všechny svoje recepty z kapitoly Ředkvičky. Ředkvičky jsou totiž surovina, která potřebuje nápady na obměnu, pak ale ukáže svoje přednosti. Moje oblíbené jsou třeba quinoa s ředkvičkami a avokádem, kuskus se špenátem, citronem a ředkvičkami, polévka z ředkviček a hrášku, ve které se zužitkují i jejich zelené listy,“ uzavírá Hanka.
Více o kuchařce a její autorce najdete na www.michopulu.cz.