Mramorová buchta
Oblíbený recept čtenářky Radky Pavelkové jsme vyzkoušeli a můžeme ho vřele doporučit. Buchta je plná čokolády a tvarohu, doslova se rozplývá na jazyku a hodí se nejen k čaji o páté.
Doba přípravy: 35 minut
Pečení: 30 minut
Počet porcí: asi 20 řezů
Budete potřebovat:
-
250 g tmavé čokolády
-
60 g másla
-
120 g krystalového cukru
-
2 lžičky vanilkového extraktu
-
2 velká vejce
-
80 g hladké mouky
Na tvaroh
-
250 g plnotučného tvarohu
-
50 g krystalového cukru
-
2 lžíce najemno nastrouhané kůry z biopomeranče
-
3 lžíce pomerančové šťávy
-
1 lžička kukuřičného škrobu (maizeny nebo gustinu)
-
1 velké vejce
Postup:
1. Ručními metlami v míse utřete tvaroh a cukr. Zašlehejte kůru i šťávu z pomeranče a maizenu a vajíčko.
2. Na vodní lázni v ohnivzdorné misce rozpusťte čokoládu a máslo. Po vychladnutí vmíchejte cukr a vanilkový extrakt. Přilijte vejce rozšlehaná se dvěma lžícemi studené vody, pak vsypte mouku a promíchejte. Těsto přesuňte do formy 20 x 25 cm, vyložené pečicím papírem. Navrch pak lžící nepravidelně naneste ochucený tvaroh a příborovým nožem opatrně promíchejte, abyste získali mramorový efekt.
3. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi půl hodiny tak, aby těsto uprostřed ztuhlo a při okrajích vyběhlo. Nechte zchladnout ve formě a teprve potom nakrájejte na dvacet stejných řezů.