Mangoldový koláč
Vyzkoušejte lahodnou chuť mangoldu provoněného mořem. Vaříme opět s Celoroční plánovací kuchařkou Kamily Procházkové.
Mangold pochází ze Středozemí a svým vzhledem trochu připomíná špenát. Na rozdíl od něj však neobsahuje tak vysoké množství kyseliny šťavelové. Z rostliny můžete konzumovat jak řapíky, tak listové čepele. Je však lepší je připravovat odděleně, protože se liší doba jejich přípravy.
Ingredience jsou rozpočítány zhruba na 6 porcí.
Co budeme potřebovat?
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- polovina lžičky soli
- 125 g másla
- 1 vejce
Na náplň:
- 500 g zelených listů mangoldu
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g rajčat
- 40 g tvrdého sýra (např. gruyère)
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- pepř
- sůl
Jak na to?
Z přísad připravíme hladké těsto, zabalíme do fólie a dáme do chladničky odležet na 30 minut. Mangoldové listy omyjeme a necháme dobře okapat. Pak je nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rajčata oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Tymián opereme, osušíme a odrhneme z něj lístky. Česnek oloupeme a utřeme. Sýr nahrubo nastrouháme.
Poté necháme na pánvi cibuli zesklovatět, přidáme mangold a opékáme další dvě minuty. Když mangold zvadne a zmenší se jeho objem, přidáme rajčata. Osolíme, opepříme, vmícháme česnek a tymián. Nepřiklopené necháme za občasného míchání 5 minut mírně odpařit. Osolíme a opepříme. Necháme 10 minut prochladnout.
Troubu rozehřejeme na 190 stupňů. Těsto rozválíme a vyložíme jím hlubokou koláčovou formu. Dno propícháme vidličkou. Na těsto navršíme zeleninovou směs, povrch uhladíme a posypeme sýrem. Dáme péci na 25 až 30 minut, až okraj těsta zezlátne. Po upečení necháme 10 minut odstát, poté nakrájíme a servírujeme.