Lyonský salát
Ztracená vejce jsou pro salát hotovým požehnáním. Nevěříte? Tak vyzkoušejte tento lahodný recept z Celoroční plánovací kuchařky od Kamily Procházkové.
Kromě zastřeného čili ztraceného vejce, které se svým vzhledem podobá mozzarelle, v salátu naleznete i sezonní štěrbák. Jedná se o zeleninu, která je lehce nahořklá (chutí trochu připomíná čekanku). Pakliže máte raději sladší chuť, vybírejte tmavší listy, které nejsou vyšisované sluníčkem.
Štěrbák se vyskytuje ve dvou variantách – endivie s třepenitými listy a eskariola s listy zvlněnými pouze na okraji. Do lyonského salátu se používá spíše první odrůda, ale je možné je klidně zaměnit či vzájemně nakombinovat.
V receptu se počítá se čtyřmi strávníky.
Co budeme potřebovat?
Na salát:
- 500 g štěrbáku
- 150 g slaniny
- 4 ks vajec
- 2 lžíce vinného octa
Na česnekové krutony:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 2 plátky světlého toustového chleba
Na zálivku:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl
- pepř
Jak na to?
Štěrbák omyjeme a v odstředivce jej zbavíme vody. Listy natrháme a rozdělíme je na talíře. Poté si připravíme krutony. Toustový chléb nakrájíme na kostičky, spolu s utřenými stroužky česneku dáme do pekáčku a zakápneme olivovým olejem. Pečeme v troubě přibližně 10 minut.
Nyní přichystáme zastřená vejce. Jeden litr vody se dvěma lžícemi vinného octa přivedeme k varu. Vejce rozklepneme do naběračky, zamícháme vodu, aby se vytvořil vír, a do středu víru vejce překlopíme. Vidličkou opatrně přetáhneme bílek přes žloutek a vaříme tři a půl minuty. Opatrně vyndáme děrovanou naběračkou. Postup zopakujeme i u zbývajících vajec.
Na pánvi poté orestujeme slaninu. Zatímco ji necháváme zchladnout, prošleháme si suroviny na zálivku. Štěrbák na talířích pokapeme zálivkou, posypeme slaninou a krutony. Navrch položíme ztracené vejce, které vidličkou natrhneme.