Krambl ze sušeného ovoce
Máte rádi sušené ovoce a vůni svařeného vína? Pak jistě neodoláte a ochutnáte tenhle snadný dezert, jehož příprava je jednodušší než příprava bublaniny. Jde o anglosaský zákusek, který prakticky nemůžete zkazit.
Doba přípravy: 20 minut
Pečení: 25 minut
Počet porcí: 4
Co budete potřebovat:
-
350 g směsi sušeného ovoce (sultánky, velké zlaté rozinky, švestky, jablka, meruňky, fíky, brusinky…), propláchnutého horkou vodou
-
300 ml červeného vína
-
1 mušelínový sáček nebo čajové sítko s kořením do svařáku (skořice, hřebíček a nové koření)
-
dlouhou hoblinu kůry z biopomeranče
-
50 g krupicového cukru
-
hustou smetanu (40%) nebo vanilkovou zmrzlinu k podávání
Na drobenku:
-
200 g celozrnné mouky
-
1/4 lžičky perníkového koření nebo mixed spice (prodává Marks & Spencer)
-
špetku soli
-
100 g másla, chlazeného a na kostky
-
100 g třtinového cukru
Postup:
-
Troubu předehřejte na 190 °C. Mřížku vložte na střed, na ni dejte rozpálit plech.
-
Pokud je to potřeba, nakrájejte sušené ovoce na menší kousky. Dejte je do smaltovaného rendlíku (nebo jiného, jenž nereaguje s kyselými složkami) a přidejte víno, koření, pomerančovou kůru a cukr. Zvolna zahřejte a na malém plameni nechte bublat 10 minut. Nechte vychladnout.
-
Vyjměte pomerančovou kůru a koření (víno se téměř vstřebá). Ovoce vložte do středně velké zapékací nádoby.
-
Na drobenku v kuchyňském robotu rozmixujte mouku, koření, špetku soli a máslo, až se začnou tvořit hrudky (drobenku můžete zpracovat i pomocí prstů). Dejte ji do mísy a vmíchejte cukr. Posypte ovoce, přičemž dejte trochu více směrem ke středu. Vložte do trouby na rozpálený plech a pečte 25 minut dozlatova.
-
Vyjměte, nechte 5 minut odpočinout a pak podávejte se zmrzlinou či smetanou.
Dobré jídlo si zaslouží i vaši domácí mazlíčkové, proto s námi dnes soutěžte na http://vanoce.marianne.cz/ o balíček krmiva Hills.