Králík naostro podle Nigelly Lawson
Zanedlouho nás čekají Velikonoce. Už máte sestavené sváteční menu? My jsme se inspirovali u slavné britské autorky kuchařek. Z její nové kuchařky Život je hostina vám představíme vynikajícího králíka.
Nigella, o jejíž kuchařku můžete na našich stránkách až do konce března soutěžit, dokazuje, že králík k Velikonocům neodmyslitelně patří. Ten její je navíc ovoněný kurkumou a thajským kari. Pro nás Středoevropany celkem nezvyklá kombinace, co říkáte? Nemusíte se však bát, navzdory posměšným komentářům o nepoživatelnosti britské kuchyně Nigella přesně ví, co dělá a čím potěšit naše chuťové pohárky!
Při přípravě receptu pamatujte na to, že králík by měl v marinádě odpočívat dva dny. Po uvaření navíc potřebuje ještě jeden den na uležení.
Co budeme potřebovat?
(4 porce)
- 250 ml podmáslí
- 3 lžíce thajské červené kari pasty (koupíte například na www.gurmankoreni.cz)
- 1 rozporcovaný králík
- 2,5 lžíce rostlinného oleje
- 1 oloupaná cibule
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 l kuřecího vývaru
- 2 lžíce tamarindové pasty (koupíte například na www.sambalshop.cz)
- 400 ml kokosového mléka
- 500 g nových brambor
- 375 g hrášku (mraženého nebo čerstvého)
- několik lžic najemno nasekaného koriandru
Jak na to?
Ve velké míse smícháme podmáslí s kari pastou. Přidáme kusy králíka, které v marinádě dobře omáčíme. Mísu přikryjeme a uložíme na dva dny do lednice.
Za dva dny vytáhneme mísu z lednice a necháme ji přivyknout pokojové teplotě. Vyjmeme králíka z mísy, opatrně z něj seškrábeme marinádu a položíme ho na talíř.
Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké půlměsíčky, poté ji dozlatova orestujeme. K cibuli přidáme kurkumu a koriandr. Přidáme vývar, tamarindovou pastu a kokosové mléko. Vše pořádně promícháme. Přidáme králíka a oloupané brambory nakrájené na polovinu. Směs přivedeme k varu. Hrnec částečně přiklopíme pokličkou a směs dusíme na mírném ohni hodinu a půl.
Po této době sundáme kastrol z plotny. Necháme ho vychladnout a poté v chladnu proležet do druhého dne.
Až budeme následně králíka i s kari ohřívat, zhruba 7 minut před podáváním do směsi vmícháme hrášek. Jednotlivé porce následně posypeme čerstvě nasekaným koriandrem.