Králičí paštika se švestkovou omáčkou
Zkuste velikonoční menu trochu jinak! Králičí paštika je trefou do černého. Jemnou chuť masa skvěle doplní švestkový přeliv.
Paštiku připravíte za 40 minut, s další hodinou počítejte na pečení. Jeden den byste navíc měli nechat paštiku odpočinout v chladničce. Ingredience jsou rozpočítány na 4 porce.
Co budeme potřebovat?
Na paštiku:
- 1 mladý a očištěný králík
- 250 ml zakysané smetany
- 200 g másla
- 2 lžičky sardelové pasty
- 2 vejce
- 2 plátky želatiny
- špetka muškátového květu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- tmavý chléb k podávání
Na švestkový přeliv:
- 500 ml červeného vína
- 250 g zralých a vypeckovaných švestek
- 150 g nakrájené cibule
- 1 lžička medu
- citronová šťáva
- špetka chilli koření
Jak na to?
Králíka rozdělíme na díly a podusíme ho na másle zvolna asi 25 minut doměkka. Maso vykostíme a i se šťávou jemně umeleme. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, sardelovou pastu, muškátový květ. Nakonec osolíme a opepříme podle chuti.
Želatinu namočíme do studené vody. Necháme ji nabobtnat a pak ji nad vodní lázní krátce zahříváme do rozpuštění. Želatinu potom vmícháme do masové hmoty.
Směs nalijeme do vymazané paštikové formy a dobře ji uzavřeme pokličkou nebo alobalem. Formu položíme do pekáče, do něj do poloviny výšky nalijeme horkou vodu a vložíme na 30 minut do trouby předehřáté na 150 ºC. Pak snížíme teplotu na 90 ºC a vaříme dalších 30 minut.
Paštiku vyjmeme a necháme ji vychladnout. Alobal v žádném případě neodstraňujeme. Dáme ji do chladničky přes noc ztuhnout. Přísady na švestkový přeliv rozvaříme na kaši a necháme vychladnout.
Plátky paštiky podáváme se švestkovým přelivem a s chlebem.
Další recepty ZDE