Koláč s čokoládovým krémem
Není nic lepšího než si v chladnějších dnech dopřát potěšení z čokolády. Čokoládový koláč dokáže zlepšit náladu téměř okamžitě. Nevěříte? Vyzkoušejte náš recept – dáte nám za pravdu.
Doba přípravy: 30 minut
Pečení: 20 minut
Chlazení: 2 hodiny
Počet porcí: 8 kousků
Budete potřebovat:
- 1 plát vychlazeného, ale ne zmraženého hotového listového těsta
- mouku na posypání pracovní plochy
- 200 g mléčné čokolády nebo ledových kaštanů, nalámaných na kousky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 žloutek
- 200 g malin nebo ostružin
Postup:
1. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto položte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a odkrojte rohy tak, abyste získali kruh o něco větší, než je forma o průměru 23 cm. Tu pak vyložte těstem, okraje vymáčkněte nebo – u hladké formy – zdvojte a dno hustě propíchejte vidličkou. Vložte do trouby a pečte, dokud není korpus zlatavý; trvá to asi dvacet minut.
2. V kastrůlku za stálého míchání zahřívejte nalámanou čokoládu se smetanou, až se sladká hmota rozpustí. Pak směs stáhněte z ohně a trochu jí přidejte do misky k rozšlehanému žloutku. Promíchejte a vraťte do kastrůlku. Dejte zpět na oheň a asi minutu povařte.
3. Nalijte krém na upečený korpus, nechte trochu vychladnout a pak dejte dezert zhruba na dvě hodiny do chladničky, aby čokoládový krém ztuhl. Koláč podávejte ozdobený malinami nebo ostružinami.