Kaki štrúdl
Nebaví vás už vařit a péct tradiční jídla podle tradičních receptů? Zkuste netradiční štrúdl s ovocem kaki Persimon Bouquet, které do Vánoc koupíte skoro ve všech supermarketech. V překladu znamená „pokrm bohů“, a něco na tom bude – je totiž božsky sladké a dobré.
Budete potřebovat:
- 50 g másla
- 4 lžíce strouhanky
- 500g balení listového těsta
- 4 větší kaki Persimon Bouquet
- 1 sáček skořicového cukru
- hrst rozinek a nasekaných vlašských ořechů
- 1 vejce na potření
Na ozdobu:
- 250 ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr na posypání
Postup:
-
Na pánvi do rozpuštěného másla nasypeme strouhanku a za stálého míchání ji asi tři minuty smažíme dozlatova. Odstavíme z plotýnky.
-
Zapneme troubu na 180 °C. Teprve potom vytáhneme těsto z lednice – bude se nám s ním lépe pracovat. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném válu každou část rozválíme do obdélníkového tvaru. Na těsto rozprostřeme osmahnutou strouhanku.
-
Kaki oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na kostičky do větší misky. Pak k němu přisypeme skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Ochutnáme a podle potřeby přidáme cukr.
-
Poté směs rozdělíme na připravené rozválené těsto se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta. Těsto i s náplní opatrně zavineme; okraje stiskneme k sobě a ohneme dolů.
-
Závin přesuneme na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta.
-
Do hrnečku rozklepneme vejce a mašlovačkou dobře promícháme. Pak jím potřeme oba záviny a dáme je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Na vychladlý štrúdl můžeme ještě ušlehat šlehačku a posypat troškou moučkového cukru.