Jak to, že Francouzky netloustnou?
Francouzky jedí všechno, dopřávají si několikachodové obědy, a přesto jsou štíhlé. Jak to dělají? Mireille Guiliano prozradila, jak na to.
Mireille Guiliano pochází z Francie, ale žije ve Spojených státech amerických. Poprvé do USA jela na střední škole na studentský výměnný pobyt a hrozně tam přibrala. Když se vrátila, její otec prohlásil, že vypadá jako pytel brambor. Útlá puberťačka se v Americe proměnila v maturantku, která nedokáže přestat nabírat kila. A tehdy ji zachránil rodinný doktor, který jí připomněl základní pravidla, jak zhubnout a udržet si ideální váhu. Mireille tyto zásady dodržuje celý život, předala je už bezpočtu žen a nyní je její kniha s názvem Francouzky netloustnou, Tajemství věčné štíhlosti (nakladatelství Ikar) k dostání i v České republice.
Jak tedy na to?
1) Prozření
Tři týdny si poctivě zapisujte, co sníte. Možná to bude překvapení. Kolik z nás tvrdí, že tloustne z vody a ze vzduchu? A ono se za tím skrývá něco úplně jiného. Nebo ne? To poznáte ze svého seznamu. Co jíte nejčastěji a vlastně až moc? Co je tím kamenem úrazu právě u vás?
2) Nové návyky
Podle seznamu jste poznali, v čem je třeba se mírnit. Zkuste vydržet čtyři týdny až tři měsíce bez těchto potravin. Bude to těžké, ale máte světlo na konci tunelu. Opět si je budete moct dát, až se dostanete do další fáze. Ale teď se musíte zbavit návyku.
Pokud nemůžete přestat ze dne na den, zkuste to postupně. Káva s plnotučným mlékem a cukrem každý den není dobrý nápad. Stejně tak byste neměli snídat neustále jen své oblíbené koláčky a pravidelná večeře v pizzerii vám také na váze neubere. Následující čtyři týdny až tři měsíce (záleží, jak pevnou vůli máte) pracujte na tom, abyste to se svými neřestmi nepřeháněli. Zkrátka a dobře: nemusíte se koláčků vzdávat úplně, ale jednou za týden by vám měly stačit. Ubírejte postupně. První týden se bez nich obejdete v úterý a v pátek, další týden přidejte neděli a tak postupně, až si život dokážete představit na čas úplně bez nich. Celkově upřednostňujte kvalitu nad kvantitou
3) Stabilizace
Díky druhé fázi se vám zřejmě už pár kilo povedlo shodit a vyvážili jste si jídelníček. Nic nepřeháníte, nic vám vyloženě neschází. A zde je vaše odměna. Opět se můžete vrátit ke svým koláčkům. Ale pozor, jen jeden den v týdnu. Už nejste závislí, takže v pondělí ráno, kdy potřebujete nejvíce energie, abyste se po víkendu dokopali do práce, si můžete udělat radost.
Hledejte nové recepty, choďte na trhy pro čerstvé potraviny a nakupujte jen na den dva dopředu, nedělejte si syslí zásoby, které byste mohli sníst najednou. Hledejte nové recepty z potravin, které vám chutnají, ale zároveň nejsou problémové.
4) Zbytek života
Ano, jako u všech diet, které fungují, i tady platí, že nejde o krátkodobou záležitost, ale o to, naučit se správně jíst a už se nikdy nevrátit k tomu, jak jste žili před tím. O koláčky nepřijdete, ale už nikdy je nebudete jíst denně. Správně bychom tedy neměli tvrdit, že se jedná o dietu, jde o úpravu stravovacího režimu. Díky předchozím fázím o sobě víte hodně a sami dokážete odhadnout, co si dovolit můžete a co ne. A v tom je ten největší vtip. Pokud jste to dotáhli až sem, víte, jak svůj jídelníček vyvážit a kde jsou vaše slabé stránky. Znáte nepřítele a dokážete se mu postavit. Už nikdy koláčky denně! Pánem situace jste vy. Tak jako Francouzi si dokážete dobré jídlo užít a zároveň se jím nepřecpat k prasknutí. Navíc dokážete ocenit kvalitní jídlo.
Rozhodně to není snadné, ale na konci se budete cítit výborně. Aby vám to šlo snadněji, máme pro vás ještě recept Mireille na jablkový dort bez těsta aneb pečená sladká jablka.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 4 středně velká jablka (nejlépe Golden Delicious)
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 4 zelné listy
- 1 polévkovou lžíci cukru
- ¼ čajové lžičky skořice
- trochu másla
Jak na to?
Jablka oloupejte a zbavte jader. Nakrájejte na čtvrtky, které pak rozdělíte ještě na třetiny. Postříkejte je citronovou šťávou. Naklaďte je na zelné listy, jako byste zdobili malý dort. Ať se vám líbí to, co vytváříte a co budete jíst.
Předehřejte troubu na 130 stupňů. Smíchejte cukr se skořicí a směsí jablka posypte. Trochu si nechte stranou. Nakonec na jablka dejte maličkaté kousky másla a znovu pocukrujte. Pečte asi 15 minut. Podávejte horké. Zelné listy jíst nemusíte, ale pokud patří k vašim oblíbeným pokrmům, samozřejmě si je klidně dejte.