Hubník
Tahle typicky krkonošská štědrovečerní dobrota plná hub se podává jako studený předkrm. Je ale tak dobrá, že obvykle nestačí ani vychladnout.
Příprava: 25 minut
Pečení: 20 minut
Pro 4 osoby
Budete potřebovat:
- 2 hrsti sušených hub
- 200 ml mléka
- 3 starší rohlíky, nakrájené na kostičky
- 1 lžíce másla nebo sádla
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku, nakrájeného nadrobno
- 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
- 1 hrst nasekané petrželky
- 1 lžíce sušené majoránky, rozemnuté
- sůl a čerstvě umletý pepř
- špetku strouhaného muškátového oříšku
- 40 g dětské krupičky
- strouhanku na vysypání pekáčku nebo formiček
Postup:
-
Houby zalijte 200 ml vody a uvařte doměkka. Sceďte, ale vývar nevylévejte. Až trochu vychladne, pokropte jím a mlékem kostičky pečiva. V pánvi rozehřejte tuk, vsypte cibuli a česnek, nechte zesklovatět. Žloutky šlehejte se špetkou soli do pěny, bílky ušlehejte na pevný sníh.
-
Předehřejte troubu na 180 stupnů Celsia. Spojte pečivo, houby, směs z pánve a žloutky. Vmíchejte petrželku, majoránku, sůl, pepř, muškátový oříšek a nakonec sníh z bílků a krupičku. Rozdělte do čtyř vymazaných a vysypaných formiček (nebo jednoho pekáče). Pečte asi 15–25 minut dozlatova. Přikusovat můžete kyselé okurky.
Dnes s námi můžete soutěžit v naší vánoční soutěži http://vanoce.marianne.cz/ o balíček dámské kosmetiky Astrid.