Dušená roštěná
Česká klasika má něco do sebe – tak si to znova ověřte a uvařte svým blízkým dušenou roštěnou s rýží. Rozhodně neuděláte chybu, chutná vážně skvěle.
Doba přípravy: 20 minut
Dušení: 90 minut
Počet porcí: 4–6
Budete potřebovat:
- 1 kg nízkého roštěnce, mořskou sůl, čerstvě mletý pepř, 100 g hladké mouky, 100 g sádla, 1 kg cibule, jarní cibulku na ozdobení.
- Na rýži: 2 lžíce másla, 1 cibuli, 370 g rýže basmati nebo jiné dlouhozrnné, cibulku na ozdobu
Postup:
1. Roštěnec nakrájejte přes vlákno na plátky silné 1–2 cm a mírně je naklepejte, aby byly poddajné, nikoli tuhé. Pak roštěnky osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Přebytečnou mouku oklepněte.
2. V kastrolu na části rozpáleného sádla opékejte zprudka maso asi 1 minutu po každé straně dozlatova. Roštěnky vyjměte a dejte stranou. Přidejte zbylý tuk, do hrnce vsypte cibuli a opékejte ji asi 10 minut až do tmavě hnědé barvy.
3. Vložte maso zpět a zalijte studenou vodou tak, aby bylo potopené. Na malém plameni zvolna duste doměkka asi 90 minut. Omáčka by měla mít spíš konzistenci šťávy. Dochuťte solí a pepřem.
4. Předehřejte troubu na 150 °C. Na másle zlehka osmahněte cibuli dosklovita. Vsypte rýži (neproplachujte ji), pěkně promíchejte, aby se máslem obalila, osolte, opepřete a zalijte trochou vody. Až se vstřebá, přilijte další vodu. Vodu přilévejte pomalu, postupně a za stálého míchání, aby byla vždy s rýží v rovině, a vařte – celkem 5 minut. Když je rýže takto zavařená, dejte ji do trouby na 20 minut dopéct.
5. Dušenou roštěnku podávejte s rýží a ozdobte najemno pokrájenou jarní cibulkou.