Čokoládový dort
Oslavte jaro něčím, co se rozplyne na jazyku. A protože těsto na dort obsahuje jogurt, přísadu, která uklidňuje nejen trávení, ale i špatné svědomí, zaslouží si v našem čokoládovém království post nejvyšší.
Doba přípravy: 65 minut
Počet porcí: 8-10
Budete potřebovat:
Na korpus:
-
115 g čokolády na vaření nebo hořké čokolády, nasekané na malé kousky
-
175 g změklého másla
-
200 g jemného krupicového cukru
-
3 ušlehaná vejce
-
150 ml jogurtu
-
150 g mouky prosáté s práškem do pečiva (1/2 sáčku)
-
vanilkový cukr
Na polevu a hoblinky:
-
200 g čokolády na vaření
-
75 ml smetany ke šlehání
-
25 g másla
Postup:
1. Troubu předehřejte na 190° (elektrickou) nebo 170° (horkovzdušnou). Otevírací kulatou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte papírem na pečení. Oddělte 100 g čokolády na hoblinky, zpracujte a vychlaďte ji podle návodu v rámečku.
2. Čokoládu na korpus rozpusťte. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem utřete dohladka. Postupně zapracujte vejce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a jogurt a kovovou lžící nebo stěrkou vmíchejte mouku. Vlijte do formy a pečte cca 25–30 minut, dokud není korpus na dotek pevný. Vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
3. Připravte polevu: 100 g čokolády nalámané na kousky spolu s ostatními přísadami rozpusťte jedním z uvedených způsobů a promíchejte.
4. Vychladlý dort vyjměte z formy, překlopte jej a ze spodku odloupněte papír. Přelijte polevou a ozdobte.
Náš tip:
Nebojte se hoblinek. Čokoládu rozpusťte a pak vlijte do plastové nádobky. Nechte vychladnout a ztuhnout, pak ji vyklopte a škrabkou na brambory loupejte efektní čokoládové hoblinky.