Cizrnové burgery
Jedete na výlet a nechcete spoléhat na to, co koupíte na benzince nebo co nabídnou restaurace, které neznáte? Lepší je udělat si vlastní burgery, připomínají arabský falafel.
Zachutnají i masožroutům, přestože žádné maso nepoužijeme. Navíc jsou lehké a se spoustou luštěniny a zeleniny.
Co budeme potřebovat
- 750 g mrkve, oloupané a nastrouhané
- 410g konzerva cizrny, scezené a propláchnuté
- 1 malá cibule, nakrájená nahrubo
- 3 lžíce pasty tahini (prodávají supermarkety v cizokrajných koutcích, orientální obchody a zdravé výživy)
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 2 vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 100 g rozmixovaného celozrnného toustového chleba
- 150 ml bílého jogurtu
- 6 burgerových housek nebo jiného vhodného pečiva
- rukola
- plátky červené cibule
- plátky avokáda a sladká chilli omáčka k podávání
- strouhaná kůra z 1 biocitronu + 1 lžička citronové šťávy
- 3 lžíce sezamových semínek
Jak na to
V kuchyňském robotu rozmixujte třetinu mrkve, cizrnu, cibuli, 2 lžíce tahini, římský kmín a vejce. Vše dejte do mísy. V pánvi na lžíci oleje opékejte zbylou mrkev 8–10 minut doměkka a dozlatova. Mrkev z pánve přimíchejte spolu s toustovým chlebem, citronovou kůrou a sezamem do cizrnové směsi, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a zformujte 6 burgerů. Zakryjte a dejte do chladničky.
Promíchejte jogurt se zbylou pastou tahini, citronovou šťávou, osolte, opepřete a rovněž dejte chladit. Rozehřejte gril a potřete ho olejem. Grilujte burgery 5 minut po každé straně dozlatova a dokřupava. Mezitím opečte i housky a na spodní půlky rozetřete jogurtovou omáčku, poklaďte plátky avokáda, na to dejte burger a pak cibuli a rukolu. Nakonec pokapejte sladkou chilli omáčkou a přiklopte vrchním dílem housky.
Doba přípravy: 30 minut
Grilování: 10 minut
pro 6 lidí
Další zajímavé recepty na www.apetitonline.cz