Cibule po sicilsku
Dnes pro vás máme předkrm, který se připravuje na slunném jihu Itálie. Sice není léto a česká kotlina má do Sicílie stále daleko, ale dobrou cibuli seženete i v zimě a připomenout si léto nikdy nezaškodí.
Příprava vám zabere jen 10 minut, pečení pak trvá dalších 25 minut. Ingredience jsou uvedeny pro 4 porce. Nejprve je však třeba připravit si ochucenou strouhanku.
Co budete potřebovat na ochucenou strouhanku?
- svazek hladkolisté petržele
- 300 g bílého pečiva (den až dva starého, bez posypu na kůrce)
- 50 g strouhaného parmazánu
- 1 malý drcený stroužek česneku
- špetka soli
Jak na ochucenou strouhanku?
Listy petrželky rozmixujte nadrobno. Do mixéru přidejte ostatní přísady a rozmixujte vše na strouhanku. Protože chleba není suchý, nepodaří se vám to úplně najemno. V tomto případě to vůbec nevadí, naopak. V pokrmech to bude vypadat efektně. Strouhanku, kterou nespotřebujete, můžete zmrazit a použít příště (strouhanka povolí během 10 minut).
Co budete potřebovat na sicilskou cibuli?
- polovina dávky ochucené strouhanky
- 2–3 bílé cibule, nakrájené na asi 5mm plátky
- mořská sůl
- drcené chilli papričky podle chuti
- 1 lžíce rozinek + 1 lžíce kaparů
- 2 lžíce panenského olivového oleje
Jak na sicilskou cibuli?
Do pekáčku rozprostřete polovinu připravené strouhanky, na kterou naskládejte plátky cibule, vše osolte a posypte chilli. Přidejte rozinky, kapary a zbytek strouhanky. Nakonec pokapejte olejem a pečte při 200 °C, až bude strouhanka zlatavá. Cibule však musí zůstat ještě pevná. Podávejte vlažné či studené jako předkrm.
Další recepty najdete na Apetitonline.cz.