Chilli con carne
Hutné, dobré, nesmrtelné. Když chilli con carne nabídnete s mexickým tacos, budou se všem dělat boule až za ušima. To nám věřte! Dobrou chuť!
Doba přípravy: 15 minut
Vaření: 30 minut
Počet porcí: 6
Budete potřebovat:
-
1 lžíce olivového oleje
-
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
-
1 čerstvá červená paprika, zbavená semínek a nasekaná nadrobno
-
1 stroužek česneku, prolisovaný
-
1 lžička sušené sladké papriky
-
1 lžíce drceného kmínu
-
500 g mletého hovězího masa
-
1 kostka bujonu
-
400 g konzervovaných rajčat, nasekaných
-
½ lžíce sušené majoránky
-
2 čtverečky co nejkvalitnější hořké čokolády
-
sůl a pepř
-
2 lžičky rajčatového protlaku
-
400 g sterilovaných červených fazolí
K podávání:
-
2 rajčata, nakrájená
-
2 lžíce nasekané pažitky nebo jarní cibulky
-
tacos podle chuti
Postup:
- Olej rozpalte na středním plameni, vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut opékejte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte papriku, česnek, sušenou papriku a kmín. Smažte dalších pět minut, pak ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a důkladně ho osmahněte. Postupně by se mělo rozpadat z větších hrudek na úplně malé kousky. Dbejte na to, aby se opeklo všechno a ze všech stran.
- Kostku bujonu rozpusťte ve 300 ml horké vody a vývar přelijte do pánve. Přidejte konzervovaná rajčata a přisypte majoránku, čokoládu, sůl a pepř. Důkladně zamíchejte, přidejte rajčatový protlak a znovu promíchejte. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen na minimum a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte. Nakonec přisypte slité a okapané fazole. Znovu přiveďte k varu a ještě krátce povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Podle potřeby dokořeňte solí a pepřem.
Tip Marianne:
Když ho uděláte víc, nic se neděje. Nechte zchladnout, pak přendejte do plastových misek, uzavřete a dejte do mrazáku. Vydrží vám tam až měsíc. Když si ho pak budete chtít udělat, stačí vyndat a nechat přes noc rozmrazit. Večer pak rovnoměrně prohřejte v pánvi a ozdobte čerstvou pažitkou, rajčaty a můžete servírovat.