Celerovobramborový gratin
Rozšířená pověst o účincích celeru dalece přesahuje jeho uplatnění v naší kuchyni. Ruku na srdce, jak často vaříme s celerem? Přitom šťavnatý a výrazný celer se výborně hodí k neutrálnějším potravinám, a dodává tak jídlu pikantnost.
Celer má význam nejen pro muže, neboť chrání naše tělo proti bakteriím a mykózám. Pomáhá ničit infekce v ledvinách a močových cestách. Nejinak je tomu i s působením na dýchací cesty při nachlazení. Při léčbě je účinná šťáva z celeru, pokud si ale chcete jen pochutnat, doporučuji celerovou pochoutku s bramborami.
Co budeme potřebovat
- 1 velký celer o váze ½ až ¾ kg
- 250 ml mléka
- hrubá mořská sůl na dochucení
- 1 lžíce hladké mouky
- máslo na vymazání formy
- 1 stroužek česneku
- ¾ kg pevných brambor, nejlépe žlutomasých
- čerstvě mletý bílý pepř na dochucení
- 200 ml smetany ke šlehání
- 60 ml zeleninového vývaru
- 1½ hrnku strouhaného sýra (ementál, mimolette nebo s modrou plísní, samostatně i ve směsi)
Jak na to
Celer oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci plátky celeru zalijte mlékem, osolte. Plátky navrchu poprašte moukou. Povařte, tak pět až sedm minut, než plátky zkřehnou. Sceďte a nechte stranou.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací formu vymažte máslem a potřete rozkrojeným stroužkem česneku. Vyložte předvařenými plátky celeru a ně dejte syrové plátky brambor. Každou vrstvu lehce osolte a opepřete.
Smetanu rozmíchejte s vývarem a směsí přelijte brambory s celerem. Formu vložte do trouby a pečte 30 až 36 minut, dokud se tekutina nevsákne. Vpichem nože vyzkoušejte, jestli už brambory a celer změkly. Pak gratin posypte sýrem, troubu přepněte na gril a ještě dvě až tři minuty zapékejte, až povrch zezlátne. Nechte krátce vychladnout a podávejte nakrájené na řezy.
Doba přípravy: 20 minut
Pečení: 40 minut
6–8 porcí