Carrot cake - mrkvové mlsání
Komerční článek - Pokud potřebujete osvěžit svou zásobu osvědčených a stále opakovaných sladkých receptů, vyzkoušejte mrkvový dort. Je to léty osvědčená dobrota, kterou si za oceánem oblíbili už v 60. letech a nyní se stává populární i u nás.
Propagace značky Kulina.
Marianne.cz není jejím autorem a nemá vliv na její obsah.
Proč právě mrkev
Určitě se nenechte kombinací kořenové zeleniny a sladkého dortu odradit. Mrkev obsahuje spoustu cukru, a proto si v tomto případě můžete dovolit méně sladit. Tento oranžový zázrak dodá dortu také krásnou barvu a vláčnost. Výsledek nebude po upečení tak suchý, jako běžná piškotová těsta.
Co budete potřebovat
- 3 vejce
- 1 hrnek cukru
- 2 hrnky hladké mouky
- 3 hrnky strouhané mrkve
- ¾ hrnku oleje
- ½ hrnku mletých ořechů
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového aroma
- 1 prášek do pečiva
Jak na to
-
Vejce, cukr a vanilkové aroma utřete do hladka. Podle vlastní chuti a zvyklosti použijte třtinový cukr, melasu nebo třeba med namísto běžného rafinovaného cukru.
-
Do směsi přidejte jemně postrouhanou mrkev, rostlinný olej, ořechy, skořici a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Abychom při mlsání měli lepší pocit, nahraďte běžnou mouku např. celozrnnou nebo špaldovou. Vše důkladně promíchejte.
-
Připravené těsto nalijte do oblíbené pečící formy. Tu buď vytřete tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem.
Pokud vás klasické dortové tvary už unavují, vyzkoušejte formu na muffiny a místo jednoho dortu upečte kopu malých. Ocení to zejména děti.
-
Pečte na 170°C asi 30 minut podle zvolené formy a zkušenosti s troubou.
K mrkvi patří sýr
Tradiční carrot cake se vyznačuje ještě svěží polevou ze smetanového termizovaného sýru. U nás ho najdete pod názvy Philadelphia nebo Lučina. Levnější a stále velice chutnou variantou je měkký tvaroh v kostce. Ke zvolenému základu už stačí jen přidat trochu čerstvého másla, šťávu z citronu, pár kapek vanilkového aroma a cukr. Poměry je vhodné doladit podle vlastní chuti.
Směs důkladně utřete a hustou polevu naneste v rovnoměrné vrstvě na vychladlý dort. Podle typu formy, kterou jste zvolili, můžete dort i rozkrojit a natřít ho nejen na povrchu, ale i uvnitř.
Nyní už stačí projít zkouškou trpělivosti. Uložte dort do lednice a počkejte do druhého dne. Chutě se spojí, citrón rozvoní. Uvidíte, že vaši strávníci ani nepostřehnou, že je v dortu vlastně zelenina.