Borůvkové košíčky
Tento týden soutěžíme o kuchařku Jezte česky – rok ve vaší kuchyni. Nabízí české recepty v nové podobě. Dnes si podle ní uvaříme svěží borůvkové košíčky.
Co budeme potřebovat?
Na těsto:
1/2 hrnku hladké pohankové mouky
1 hrnek hladké pšeničné mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
1/2 hrnku mletých mandlí
1 vejce
50 g másla
2 lžíce přírodního cukru
1 vanilkový cukr
špetku soli
2 lžíce vody
Na náplň:
500 ml borůvek
125 g tvarohu
75 g bílého jogurtu
1 žloutek
1 lžíce moučkového cukru
Jak na to?
Mouku (pohankovou i pšeničnou) nasypeme do mísy a promícháme s práškem do pečiva, cukrem, vanilkovým cukrem, solí a mletými mandlemi. Přidáme vejce, vodu a lehce promícháme. Nakonec do směsi rozdrobíme máslo a zpracujeme těsto.
Těsto vmačkáme do formiček a dno propícháme vidličkou. Dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 °C asi 15 minut. Poté necháme vychladnout.
Tvaroh smícháme s jogurtem a vešleháme žloutek s cukrem. Nakonec opatrně vmícháme borůvky. Směsí pak naplníme upečené košíčky.