Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

BLOG MONIKY WHITE: Dvě tváře Neapole

Info ikona
Neapol

Monika White má další tip, kam se vydat mimo hlavní turistickou sezónu: Neapol, rodné město pizzy, si vás podmaní svou neopakovatelnou atmosférou. Ať už jste milovníci památek, skvělého jídla nebo dolce far niente, pochopíte, proč se Neapol řadí k nejkrásnějším italským městům.

V Neapoli velmi brzy zjistíte, že zde vedle sebe existují dva naprosto odlišné světy – staré město, které představuje Neapol autentickou, historickou, ale také drsnou a velmi intenzivní. Druhá Neapol je více komfortní, bohatší a hlavně je propojená s mořem. Proto doporučuji všem, kdo sem přijedou na delší dobu než tři dny, vyzkoušet dvě různá ubytování – každé v jiné části města. My byli z tohoto rozhodnutí nadšeni.

Monika WhiteAč jsme v Neapoli byli na konci roku, měli jsme přes den 16 stupňů, takže se dalo vyrazit jen ve svetříku a lehké kožené bundě. U některých venkovních posezení, kam svítilo přímé slunce, se dalo sedět i v krátkém rukávu. Našince určitě okouzlí všudypřítomné dozrávající citrusy na stromech, které dají zapomenout na mráz a sníh doma v Čechách.

Úzké uličky, řemeslné dílny a trocha adrenalinu
Staré město je všechno to, co si představujete pod pojmem autentická Itálie: úzké uličky, všude visí prádlo, na ulicích odpadky a mezi velkým množstvím lidí a věcí se proplétají motorky a skútry. Je fascinující, že plán města naprojektovaný kdysi Řeky jako síť přesných spojnic horizontálních a vertikálních ulic (podobně jako NYC), je doposud funkční. Neapol byla významným přístavem již od dob Etrusků a za posledních tři tisíce let se zde vystřídaly mnohé mocnosti. Kromě strategické pozice je lákalo také klima a krásné pobřeží. Na předměstí Neapole měli svá přímořská letoviska nejbohatší Římané a dnes to je Berlusconi nebo italský prezident.

Neplánujte si cestu do staré Neapole jako do Milána, boty a kabelky tu nenajdete. Naopak v úzkých uličkách najdete staré dílny a krámky s řemesly, které pomalu mizí ze všech větších měst. Narazili jsme na dílnu, kde si můžete nechat krásně svázat knihu, opodál bylo čalounění nábytku. Je zde také hodně švadlen, krejčí nebo dílen, kde se opravují místní motorky.

Katakomby, moderní umění a vykopávky z Pompejí
Ve staré čtvrti jsme byli ubytovaní ve skvělém hotelu Palazzo Caracciolo (http://palazzocaracciolo.com/en/), který je blízko nádraží. Jak už jsem poznamenala, atmosféru starého města je dobré zažít, ale je také být ostražitý a vědět, kam jít a kterým místům se vyhnout. My například po setmění nikdy nechodili směrem k nádraží. V opačném směru naopak byla čtvrť Sanitá, kde je spousta památek a navíc zde vznikají nové kulturní projekty – například muzeum moderního umění Madre (http://www.madrenapoli.it/en/).

Dalším zajímavým mezinárodním kulturním projektem, který mimochodem sídlí ve stejné ulici, kde se večer prodávají drogy, je Made in Cloister (http://www.kellerarchitettura.it/?portfolio=4583). Jde o starý renesanční klášter, který byl v 18. století předělaný na továrnu. Ta po ukončení výroby chátrala a tento projekt má za cíl budovu nejen renovovat, ale celý komplex přeměnit v místo, kde se budou setkávat a společně tvořit umělci s designéry a řemeslníky.
A fantastický počin ve starém městě je otevření starověkých katakomb (http://www.catacombedinapoli.it/en/places/catacombs-of-san-gaudioso-naples), které procházejí pod velkou částí města. Sympatické je, že katakomby spravuje asociace místních patriotů, kterou částečně sponzoruje Vatikán.

Pokud jako my máte rádi umění, kupte si v Neapoli Carta Arte, díky které máte celé tři dny slevy na památky a muzea včetně těch hlavních. Za 21 euro se určitě vyplatí. My si ještě užili muzeum archeologie (http://cir.campania.beniculturali.it/museoarcheologiconazionale), kde je snad nejvíce vykopávek z Pompejí. Jak v tomto muzeu, tak i v muzeu Capodimonte (http://www.museocapodimonte.beniculturali.it/) zaměřeném na výtvarné umění jsou vidět kousky ze sbírek kardinála Alessandra Farnese, které jsou považovány za jedny z nejvýznamnějších na světě.  
Ale spousta současného umění je všude po ulicích. Neapol inspiruje street artisty, kteří se sem sjíždějí i ze zahraničí. Ve městě jsou graffiti od slavného Banksyho nebo pařížského M.Chat.


18
 
Skvěle jíst a užívat si
Staré město je ideální pro testování středomořské kuchyně, pro kterou je typická jednoduchost a čerstvé suroviny. Každý asi ví, že pizza pochází z Neapole, ale podle mě je v Neapoli ještě lepší chleba – vždy je domácí a pokaždé trochu jiný. A káva – lepší jsem nikde jinde na světě nepila! Typické jsou rozmanité pasticerie, což je obdoba našich cukráren, které nabízejí chuťově i vzhledově naprosto neuvěřitelné delikatesy. Vše je plné krému a čokolády a fantasticky ozdobeno. Neapol prostě není o minimalismu v žádném směru.

Po Neapoli nejezdí jedno auto, které by nebylo odřené, promáčknuté, bez ohledu na společenský status majitele vozu. Všudypřítomní svatí za okénky nad tím dávno ztratili kontrolu...

Druhá tvář Neapole  - slunce, moře a luxusní obchody
Castel Nuovo je pomyslným dělícím bodem mezi starou autentickou Neapolí, která nemá přístup k moři, a novou, dražší, Neapolí, která je čistší, klidnější, otevřená k moři a naleznete zde luxusní obchody, hotely a restaurace. Když se díváte na pobřeží od Castel Nuovo na slavný záliv a Vesuv, jako by se vám otevřela další perspektiva – tuto atmosféru již oceňovali angličtí romantici, kteří sem jezdili v rámci Grande tour.

My jsme se ubytovali ve čtvrti Posilipo, která už je lehce okrajovou. Posilipo byla založená původně Řeky a v překladu název znamená „místo, kde končí bolest“. Když jsme se dívali na úžasnou promenádu u moře s krásnými vilami z balkónu našeho pronajatého bytu, bylo nám jasné, co ten název znamená. Na Nový rok jsme si udělali vycházku do blízké rybářské vesnice Marechiaro, kde jsme měli výtečné ústřice s vínem.

Nakupuje zde i Woody Allen
Co se týče nákupů, řekla bych, že Neapol je fantastickým místem pro muže – zde si mohou pořídit elegantní boty, košile a obleky, často z místní produkce.

Móda pro ženy se nedá srovnat s Milánem – je více prvoplánová. Každopádně se zde vyplatí koupit si koženou kabelku, jejichž výroba zde má dlouhou tradici. Já si koupila žlutou (pod vlivem středomořských barev...) ručně šitou kabelku místní značky Tramontano, kterou má v oblibě i Woody Allen. Cena byla rozhodně příznivější, než u kousku stejné kvality zakoupeného v Praze.

Gurmánské zážitky
Kromě mořských plodů v místní kuchyni objevíte  další lokální speciality, hodně jsou zde populární kombinace sladkých a slaných chutí.  V rybářské vesnici Marechiaro jsme si v Trattorii da Cicciotto (http://www.trattoriadacicciotto.it/) kromě skvělých ryb vychutnali i výhled na moře a celkovou úžasnou atmosféru. Perfektní kávu, snídani i odpolední drink jsme ocenili ve staré kavárně Caffe Marinella na Riviera di Chiaia.
Typickou atmosféru malé neapolské restaurace se skvělým jídlem si například užijete v Osteria da Carmela ( http://www.osteriadacarmela.it/).

A samozřejmě musíte ochutnat místní víno – nacházíte se v oblasti Kampánie, kterou už Římané nejen díky vulkanické půdě Vesuvu považovali za nejšťastnější k pěstování vína. Pro znalce se zde organizují prohlídky vinařství spojené s ochutnávkami. Prostě ráj!

 

 

 Monika White je designérka a majitelka obchodu Le Patio.

 

BLOG MONIKY WHITE: Dvě tváře Neapole